Spread the love

На 20 юни 2024 г. в Берлин канцлерът на Германия Олаф Шолц и ръководителите на германските федерални провинции взеха съвместно решение да се създаде държавна Комисия за борба срещу антициганизма.  Комисията ще има за цел да привлече вниманието на немското общество към този феномен, да насърчи обществения дебат и да изготвя препоръки за превенция и борба с антициганизма в Германия на федерално равнище.

По този повод на 21 юни Централният съвет на германските синти и роми поздрави немското правителство за тази важна стъпка. Управляващата коалиция на социалдемократите, зелените и либералите  демонстрира своя ангажимент в борбата срещу нарастващия антициганизъм в страната.

Според доклад на Центъра за информация относно антициганизма, представен на 17 юни тази година, има двукратно увеличение на регистрираните анти-ромски инциденти в Германия – броят им е нараснал от 621 през 2022 г. на 1233 през 2023 г. Но това дава една бегла представа за реалната картина, защото много от ромите предпочитат да не сигнализират властите за случаи на дискриминация.

Антициганизмът е социално явление с много дълбоки исторически корени в Европа, което остава все още недостатъчно разбрано и анализирано. В Германия вече са направени първите стъпки за по-задълбочено изследване на този феномен, благодарение на усилията на хора от гражданските организации и научните среди. Добър пример в това отношение е университетът в Хайделберг. Но дали борбата с антициганизма ще се утвърди като трайна политика на германската държава и при следващите правителства?

Европейските избори на 9 юни показаха срив в общественото доверие към управляващите партии в страната и възход на националистическата партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), която вече е втора политическа сила след християндемократите (CDU/CSU).

При едно бъдещо управление на консерватори и националисти в Германия е възможно политическият курс към ромите да се промени радикално. Такъв сценарии изглежда все още далеч във времето, но той не е невъзможен, предвид процесите в Европа като цяло.

В една демокрация решаваща е волята на мнозинството от гражданите. Какво мисли мнозинството от европейците за ромите и как това ще се отрази на политическите решения в Берлин, Париж, Рим и Брюксел, предстои да видим. Но едно е сигурно, ромите в никакъв случай не бива да са пасивни наблюдатели на тези процеси.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading