Spread the love

Граѓаните на Северна Македонија   излегоа да гласаат за председател на државата во вчерашниот прв круг на председателски избори.

Во првиот круг од гласањето, претставникот на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Сиљановска-Давкова, освои 362,682 гласа, додека  кандидат на СДСМ Стево Пендаровски, освои 180,306 гласа.

Гордана Сиљановска во вториот изборен круг против Пендаровски влегува со големо предимство, со што и е осигурано председателското место.

Во општината Шуто Оризари, која припаѓа на Изборната единица 2 и која е претежно населена со Роми, победата на своите кандидати ја славеа и Унијата на Ромите, кои се коалиционен партнер со албанската ДУИ и ОО на ВМРО-ДПМНЕ Шуто Оризари.

За Унијата на Ромите, победник во ова општина е кандидатот на ДУИ, Бујар Османи, кој освои 2699 гласа, рачунајќи ги и албанските гласачи поддржувачи на ДУИ, кои према некои процени за Османи гласале повеќе од 700 гласачи.

Задоволни и со чиста победа се славеше и од симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ во општината, чиј кандидат, Гордана Сиљановска, освои чиста победа од 1853 ромски гласови.

Гордана Сиљановска-Давкова, поддржана од ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата , и Стево Пендаровски, поддржан од СДСМ и коалицијата, влегуваат во вториот круг од претседателските избори, кои ќе се одржат на 8 мај, истовремено со единаесеттите парламентарни избори во земјата.

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading