Spread the love

Според проценките од овој прв круг на законодавните избори, Националниот Собрание или RN е прв со 34,2 отсто од гласовите, потоа Новиот народен фронт на левите партии со 29,1 отсто и претседателското мнозинство на Емануел Макрон кое добива 21,5 отсто. На крајот од вториот круг, недела на 7 јули, RN може да добие апсолутно мнозинство, според одредени проекции на местата.
Ако се зборува за скорешни избори, можно е да се мисли на локални или регионални избори, бидејќи последните претседателски избори беа во 2022 година. Победата во првиот круг обично значи дека кандидатот на РН добил најмногу гласови, но не и апсолутното мнозинство, што значи дека ќе има втор круг на избори.
RN, позната и како Национален фронт (FN) до 2018 година, е десничарска популистичка и националистичка партија во Франција, предводена од Марин Ле Пен. Партијата има за цел да привлече гласови со ставови против имиграцијата, за зајакнување на националната безбедност и за промовирање на француската култура и идентитет.
RN има строг став против имиграцијата, контрола на границите и намалување на илегалната имиграција.
Таа ветува дека ке биде фокусирана на подобра интеграција на имигрантитет кои веќе живеат во Франција.
покрај овие ветувања има и програма за економијата , внатрешната и надворешната политика која ке биде различна од сегашната.


Победата на RN во Франција може да донесе промени кои ќе имаат значително влијание врз политичката, економската и општествената структура на земјата. Иако може да донесе одредени добивки во смисла на заштита на националната безбедност и култура, постојат и значителни ризици од меѓународна изолација, ограничување на човековите права и економска нестабилност. Како и секогаш, резултатите ќе зависат од спроведувањето на политиките и одговорот на општеството и меѓународната заедница.
Доколку се спроведат вакви политики Франицја може да се соучи со:
трговски санкции и ограничувања од други земји поради протекционистичките политики,
– потенцијално ограничување на граѓанските права и слободи, особено на малцинствата и имигрантите,
– зголемен ризик од автократско владеење и намалување на демократичките институции и процеси.
– потенцијална економска нестабилност и несигурност поради протекционистичките политики и можните трговски бариери.
– Намалување на странските инвестиции поради зголемената економска изолација и политичка нестабилност.

– зголемена поделба и тензија меѓу различните етнички и религиозни групи во Франција.

– повеќе протести и немири поради незадоволството на дел од населението со политиките на RN .
Постојат неколку фактори кои можат да објаснат зошто голем број Французи гласаат за Републиканското народно движење RN во првиот круг на изборите. Еве неколку клучни причини:

1. Имиграција и национална безбедност:

Загриженост за имиграцијата: Многу Французи се загрижени за зголемениот број на имигранти и влијанието на имиграцијата врз француската култура и економија. РН ветува строги мерки за контрола на имиграцијата, што ги привлекува гласачите кои сакаат построга имиграциона политика.
Тероризам и безбедност: Постои значителна загриженост за тероризмот и насилството. РН нуди јакнење на националната безбедност и антитерористички мерки, што може да ги привлече гласачите кои приоритет даваат на безбедноста.
2. Економска несигурност:

Протекционизам: РН промовира економски протекционизам и поддршка за домашните производители. Во време на економска несигурност, многу Французи може да бидат привлечени од оваа политика, надевајќи се на заштита на своите работни места и подобрување на локалната економија.
Невработеност: Високите стапки на невработеност и економските тешкотии ги тераат гласачите да бараат радикални промени и поддршка за политичари кои ветуваат конкретни економски решенија.
3. Незадоволство од традиционалните партии:

Разочараност од статус кво: Многу гласачи се разочарани од традиционалните политички партии, како десничарските и левичарските центристички партии. Тие може да го гледаат РН како алтернатива која ќе донесе промени и ќе се справи со долгогодишните проблеми.
Корупција и неефикасност: Перцепцијата на корупција и неефикасност кај традиционалните политички лидери може да ги натера гласачите да поддржат партии кои ветуваат транспарентност и решителност.
4. Национализам и културен идентитет:

Заштита на француската култура: РН силно го промовира францускиот национализам и заштитата на културниот идентитет. Ова ги привлекува гласачите кои се грижат за зачувување на француските традиции и начинот на живот.
Анти-глобализам: Многу гласачи се против глобализацијата и влијанието на меѓународните организации врз Франција. РН нуди политика на намалена зависност од глобалните сили и зголемена национална самостојност.
5. Политичка стратегија и реторика:

Харизматично лидерство: Марин Ле Пен и другите лидери на РН користат ефективна реторика и комуникациски стратегии кои ги привлекуваат гласачите. Нивната способност да го артикулираат незадоволството на народот и да понудат конкретни решенија е важен фактор.
Социјални медиуми: Успешната употреба на социјалните медиуми за ширење на своите пораки и мобилизирање на поддржувачите им помага на РН да ја зголемат својата база на гласачи.
Деешната победа на RN во првиот круг на изборите е резултат на комбинација од економски, културни и безбедносни фактори, како и разочараност од традиционалните политички партии. RN успева да ги привлече гласачите со својата реторика, политики и ветувања за промени, што ги прави значајна сила на француската политичка сцена.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading