Spread the love

Министерството за образование и наука на Република Турција, во соработка со Регионалната канцеларија на мисијата на ОБСЕ во Тузла, и партнерското здружение „Евро Рома“ од Тузла, денеска организираше прослава по повод 8 април – Светскиот ден на Ромите. . во Народниот театар во Тузла. На настанот беа промовирани 47 девојчиња и момчиња Роми од основните и средните училишта во ТК, кои постигнаа голем успех минатата година. Покрај награди и подароци книги, добија и еднократни стипендии од по 100 километри.

Настанот во Тузла, на кој беа промовирани најдобрите студенти од ромска националност од претходната академска година во ТК, послужи како потсетување на недоволно добриот статус на Ромите, на кој Владата на ТК работи да го подобри во соработка со невладините организации во секторот. Овогодинешниот настан го означува воведувањето на ромскиот јазик со елементи на ромската култура како изборен предмет.

„Денеска ќе доделиме еднократни стипендии на 47 ученици припадници на националното ромско малцинство кои постигнаа одлични резултати во претходната учебна година. Станува збор за еднократни стипендии, а даваме и други видови стипендии кои ги доделуваме не само на Ромите, туку и на другите национални малцинства, но најчесто се поканети Роми. Кога станува збор за ромскиот јазик, ја донесовме наставната програма и сега ќе ги анкетираме учениците за да видиме колку се заинтересирани, а по анкетата ќе следи имплементација. Решени сме да го имаме ромскиот јазик во нашиот систем“ – изјави Ахмед Омеровиќ, министер за образование и наука Т.К.

Мисијата на ОБСЕ во Босна и Херцеговина е задоволна од напорите и перформансите на образовниот систем во кантонот Тузла кога станува збор за образованието на Ромите. „Во однос на мисијата на ОБСЕ во Босна и Херцеговина и Канцеларијата во Тузла, ние всушност се трудевме да бидеме корисни сите овие години и дававме секаква поддршка на Министерството за образование на Република Босна и Херцеговина и на Педагошкиот институт, Роми. организација во креирањето и организацијата на наставната програма за ромски јазик и култура. Посебно ни е драго што оваа година за прв пат ќе видиме дека оваа тема се проучува во Босна и Херцеговина“, изјави Дамир Гњидиќ, шеф на Теренската канцеларија на Мисијата на ОБСЕ во Тузла.

На сличен став се и претставниците на ромските здруженија. „Денес, 8 април, Светскиот ден на Ромите, е еден од најважните датуми за Ромите, бидејќи уште во 1971 година Ромите за прв пат се организираа и почнаа да се борат за основните човекови права. Кантонот Тузла бележи напредок во споредба со другите кантони кога станува збор за образованието на децата Роми, како и за интеграцијата на ромската заедница во општеството“, изјави Неѓад Јусиќ, претседател на здружението „Евро Роми“ од Тузла.

Мехмед Мујиќ, соработник за ромски прашања во кантонот Тузла, потсети дека 19 години во овој регион се одбележува значаен датум за сите Роми и тоа секогаш во убава пригода како денешната.

Научниците зборуваа и за важноста од промовирање на одлични студенти. Армин Османовиќ е студент на Машинскиот факултет во Грачаница. Како што вели Армин, стипендијата ќе му значи многу. Армин планира да заврши средно училиште и да влезе на Филозофскиот факултет во Тузла, на насока социјална работа. Би им препорачал на родителите да ги праќаат децата на училиште, бидејќи без училиште нема ништо“, изјави Армин Османовиќ.

А Далила Мујиќ, ученичка на ОУ „Кисељак“ од Тузла, рече дека ниту еден предмет во училиште не е тежок. На училиште сите добро се сложуваат и никој не се кара. Далила има желба да биде одличен студент и еден ден да стане доктор.

На денешниот настан во културно-уметничката програма се претставија учениците од СОУ „Честмир Мирко Душек“ од Тузла, ОУ „Кисељак“, ОУ „Мејдан“, ОУ „Крека“ и Второто основно училиште од Живинице. себеси.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading