Spread the love

Саудиска Арабија официјално ја заврши петродоларската соработка со САД, прекинувајќи договор кој траеше 50 години. Овој договор, склучен во 1974 година, предвидуваше Саудиска Арабија да продава нафта исклучиво во американски долари, што придонесе за доминацијата на доларот како глобална резервна валута.

Одлуката да не се обнови овој договор има значајни последици за глобалните финансиски пазари и улогата на американскиот долар. Саудиска Арабија сега разгледува опции за продажба на нафта во други валути, како што се кинескиот јуан, еврото, јапонскиот јен и дигиталните валути како биткоин.

Покрај ова, Саудиска Арабија се приклучи на проектот mBridge, кој има за цел да воспостави платформа за мултицентрални банки за дигитални валути (CBDC). Овој проект вклучува централни и комерцијални банки од различни земји и користи технологија на дистрибуирана книга за инстантни прекугранични плаќања и девизни трансакции.

Претходно, BRICS Plus, организација која вклучува некои од најголемите економии во развој, исто така придонесе за глобалниот пад на петродоларот, што го забрза овој процес.

Промената во политиката на Саудиска Арабија е дел од поширокиот тренд на оддалечување од доминацијата на американскиот долар во меѓународната трговија и финансиите.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading