Category: Kolumna

Има ли шанси да преминеме од илузија во кретаивност, успеси и промени?

Во време кога ромската заедница е вклучена во изборни кампањи, неизбежно е да се размислува за улогата на ромските политички лидери и младите кадри од ромскиот невладин сектор, кои би…

ДУИ воодушевено ја пее песната на политичкиот триумф, другите на маргините

Влегуваме во вителот на политичката сцена во Северна Македонија, каде албанските партии веќе влегоа во игра со својот технички премиер четири месеци пред парламентарните и три месеци пред претседателските избори.…

Aко се обидете да ги надминете границите што тие ги поставуваат, одеднаш станувате непријател

Живееме во време во кое поединците се повеќе се трудат да ги постигнат сопствените цели и да ги изразат своите амбиции. Сепак, се соочуваме со предизвици од оние кои, наместо…

Новогодишна кратка колумна „ Заедничка желба за вистински напредок“

Како што влегуваме во новата година, треба да размислиме за тоа што сакаме да постигнеме како заедница. Оваа година, нашата најдлабока желба нека биде насочена кон вистинска промена, заедничка борба…

Егзодус-и и Гета

Малкумина знаат дека во Египет днес има повеќе христијани отколку во Бугарија и Македонија заедно – над 10 милиони Копти, потомци на старите Египќани. Тој е дом на најголемата христијанска…

Дувачи : Прослава на дисонанцата и хармонијата на лицемерието

Добредојдовте во магичниот свет на „дувачите“, каде што инструментите не се штимаат, нотата е непозната категорија, а аплаузот доаѓа од место каде што нема слух за вистинска музика. Овој оркестар,…

Курбан (жртва)

Слушнав израелски офицер како вели – исклучете ја Ал Џезира. Да не постоеше Ал Џезира, да немаше арапски ТВ станици и новинари кои си ги ризикуваа животите во Газа, кој…

Translate »