dpatopbilder Eine Polizistin winkt am 14.09.2015 an der Anschlussstelle Bad Reichenhall der Autobahn A8 von Salzburg nach München (Bayern) ein Fahrzeug in die Grenzkontrollstelle. Foto: Matthias Balk/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++
Spread the love

Германија од 16 септември 2024 година започна со воведување на построги контроли на своите копнени граници со сите девет соседни земји: Полска, Австрија, Франција, Данска, Чешка, Швајцарија, Белгија, Луксембург и Холандија. Оваа мерка е воведена со цел да се намали нерегуларната миграција, која е значително зголемена последните години. Одлуката доаѓа по зголемениот притисок од јавноста и политички партии поради безбедносни инциденти поврзани со мигранти и терористички напади, што го заостри политичкиот дискурс во Германија.

Контролите се привремени и ќе траат најмалку шест месеци, но тие ја загрозуваат слободата на движење во рамките на Шенген-зоната. Иако оваа мерка формално не го нарушува Шенгенскиот договор, кој дозволува воведување на гранични контроли во случаи на безбедносни закани, таа предизвика загриженост кај некои земји, особено Полска и Австрија, кои сметаат дека Германија треба да се фокусира на заштита на надворешните граници на ЕУ наместо на внатрешните.

Воведувањето на овие контроли може да има пошироки импликации за ЕУ, бидејќи постои страв дека и други земји би можеле да следат слични мерки. Ова би можело да ја дестабилизира Шенген-зоната, која обезбедува слободно движење во рамките на Европа, и да создаде верижна реакција на затворање граници во други земји со антимиграциони политики, како што се Унгарија и Полска. Ова е јасен сигнал дека политиките за миграција и безбедност стануваат сè посензитивна тема, што дополнително го усложнува функционирањето на ЕУ и нејзиниот систем за азил.

Иако Германија се соочува со притисок за контрола на миграцијата, оваа мерка ја става во прашање одржливоста на Шенген-зоната и концептот за европска солидарност, кој е основен принцип на ЕУ. Сепак, многу зависи од тоа како ќе реагираат другите земји членки на овие мерки и дали ќе има потреба од долгорочни промени во функционирањето на Шенгенскиот систем.

Во моментов, Германија и други земји продолжуваат да се соочуваат со зголемен број мигранти, а ваквите гранични контроли може да создадат уште поголем притисок врз европскиот систем за азил и безбедност​.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading