Category: Balkan

Трагедија во Бар: Пожарот во ромската населба остави длабока тага

Утринава во четири часот и 35 минути припадници на Службата за заштита и спасување испратиле тревога до Одделението за обезбедување на Бар. Причината? Пожарот избувна во монтажни бараки под Волујица,…

Шеснаесет мигранти се засолнети, а осум спасени од реката Пајон во Ница оваа сабота наутро

Голем број на мигранти за кои сеуште немат сместување, се сместуват во делови од градот Ница , а голем број од нив сместување наоѓат во делот на реката Пајон. Поради…

+ видео „Тригодишно ромско дете повредено при полициска интервенција“

Вчера се случи инцидент во ромската во општина Карабурча-белград кога интервентната полиција влезе во ромската населба бркајќи некој што го прекршил односно за кражба. Информациите што ги добивме од ромските…

Косовскиот премиер Албин Курти и Жељко Јованович за промоција на правата на Ромите во Косово

Директорот на новата Европска Фондација за Ромите Жељко Јованович беше гостин на Косовскиот премиер Албин Курти, каде се разговараше за унапредувањето на правата на Ромите во Република Косово. Претседателот на…

Фондација Ромите за демократија се стреми да стане клучен двигател на општествените промени во Северна Македонија

Во организација на Фондацијата Ромите за демократија, под покровителство на Новата европска фондација за Ромите (поранешен РИО – Канцеларија за ромски иницијативи), вчера во Филхармонијата на Северна Македонија се одржа…

Тања Васич„Децата Роми се први на листата за меѓународно посвојување„ +бунус видео на ова тема

Интервју со Тања Васич програмски директор на невладината организација Иницијативата за малцинствата која ги собира Ромите низ Европа со цел да го поттикне јавното застапување за подобрување на положбата на…

Марица Михајловиќ доживеа хорор во породилиштето„ Гинекологот скокал врз мојот стомак на сила да ме породи„

Марица Михајловиќ и нејзиниот сопруг Далибор утрово биле во полициска станица каде дале изјава во врска со трагедијата што го потресе нивното семејство, пишува Телеграф . Тие изгубија новороденче. Претходно,…

Translate »