Има ли шанси да преминеме од илузија во кретаивност, успеси и промени?

Во време кога ромската заедница е вклучена во изборни кампањи, неизбежно е да се размислува за улогата на ромските политички лидери и младите кадри од ромскиот невладин сектор, кои би…

“Млади луѓе беа мотивирани од нивната желба да добијат пристап до пари и позиции во различни организации и институции”

Орхан Тахир коресподент на ЕУ Ромапрес, издвојува неколку суштински и значајни делови од разговорот на д-р Николета Биту во подкастот на Роми сега со Мартин Демировски на ЕУ Ромапрес. Инаку…

ЕЦПР со преставка до КСЗД поради утврдена индирекна интерсекциска дискриминација во пристапот до лични документи„

Поднесена преставка до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација е утврдување на индиректна интерсекциска дискриминација врз основа на етничка припадност, социо-економска положба и припадност на маргинализирана група, во пристапот…

НАСА бара доброволци кои ќе живеат во својата симулација на Марс една година.

Ако имате позадина во STEM и живеете за крајности, ова е работата за вас. Ако екстремните предизвици се вашата чаша чај, НАСА има совршена можност за вас. Вселенската агенција упати…

Трагедија во Бар: Пожарот во ромската населба остави длабока тага

Утринава во четири часот и 35 минути припадници на Службата за заштита и спасување испратиле тревога до Одделението за обезбедување на Бар. Причината? Пожарот избувна во монтажни бараки под Волујица,…

Translate »