Category: EU

“Млади луѓе беа мотивирани од нивната желба да добијат пристап до пари и позиции во различни организации и институции”

Орхан Тахир коресподент на ЕУ Ромапрес, издвојува неколку суштински и значајни делови од разговорот на д-р Николета Биту во подкастот на Роми сега со Мартин Демировски на ЕУ Ромапрес. Инаку…

ЕЦПР со преставка до КСЗД поради утврдена индирекна интерсекциска дискриминација во пристапот до лични документи„

Поднесена преставка до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација е утврдување на индиректна интерсекциска дискриминација врз основа на етничка припадност, социо-економска положба и припадност на маргинализирана група, во пристапот…

Интервју со Џонатан Ле: „ Без територија, единствениот начин да се создаде нација е преку заедничка култура„

Како би одговориле на тврдењата дека го карактеризирате ромскиот национализам како идеологија која ја хомогенизира ромската заедница и дава идеолошко оправдување за отуѓувањето на Ромите во Европа? Секој национализам ги…

МИ со соопштение до медиумите за заборавениот ромски холокауст

Соопштението на Малцинската иницијатива изразува загриженост за недоволното внимание посветено на жртвите Роми во концентрационите логори за време на Холокаустот. Во соопштението за медиумите од МИ се истакнува дека, иако…

+ Видео-Орхан Тахир со визионерски говор за најлошото сценарио на штета кон ромската заедница во Западна Европа

Oрхан Тахир ромски активиста и правник по професија, во својот говор ја истакнува својата не баш сјајна визија за иднината на ромската заедница во Западна Европа, доколку Ромите не работат…

Подемот на десничарските партии во ЕУ за Ромите преставува предизвик за зачувување на нивните права

Европската унија, некогаш симбол на интеграција и солидарност, сега се соочува со зголеменото влијание на радикалните десничарски политички партии кои се залагаат за антиимигрантски политики и антиромски ставови. Европскиот политички…

АфД планира „мастер план“ за протерување милиони луѓе мигранти дури и ако се германски државјани

Германскиот весник “Шпигел“ дојде до информации за таен состанок на АфД каде разговарале разговарале за расистички план со десничарските екстремисти во кој милиони луѓе со мигрантско потекло треба да бидат…

Translate »