Category: Lumija

НАСА бара доброволци кои ќе живеат во својата симулација на Марс една година.

Ако имате позадина во STEM и живеете за крајности, ова е работата за вас. Ако екстремните предизвици се вашата чаша чај, НАСА има совршена можност за вас. Вселенската агенција упати…

Ромски интелектуалци го овбинуват Џонатан Ли за деконструкција на ромскиот национален идентитет и поткопување на ромското движење

Писмото на една група ромски интелектуалци и активисти е сеопфатна критика на изјавите на Џонатан Ли, од Европскиот центар за правата на Ромите (ERRC) кој покренува неколку клучни прашања и…

Глобалната ромска коалиција го зајакнува единството и дејствувањето на редовните состаноци

Глобалната ромска коалиција, укажува на глобалниот карактер на оваа иницијатива. Фактот дека членовите се присутни од речиси секој континент ја нагласува широчината на движењето и неговата посветеност на глобалните прашања.…

Светската ромска федерација одбележа историски момент на дипломатскиот состанок во ОН Plaza

Њујорк, Њујорк – 1 февруари 2024 година – Светската ромска федерација (WRF), меѓународна организација посветена на промовирање на правата и признавањето на ромската заедница, постави историска основа со организирање дипломатски…

+ видео – Да не се заборави

Холокаустот на Ромите, познат и како Порајмос, е заборавен дел од историјата на Втората светска војна. За време на нацистичкото владеење, ромската заедница доживеала систематски прогон, депортации и масовни убиства.…

Иан Хенкок: „ Ромскиот Холокауст не е толку важен за другите„

Иан Хенкок директор на Програмата за ромски студии и на Ромскиот архивски и документациски центар на Универзитетот во Тексас во Остин воедно и професор по англиски јазик, лингвистика и азиски…

РОМСКИ ГЛАС ВО ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ КАКО СВЕТСКИТЕ ОПАСНОСТИ СЕ ПОМНОГУВААТ

По 50-тиот јубилеј од Светскиот конгрес на Ромите во 1971 година, големи очекувања произлегоа од реформираниот Берлински конгрес . Но многумина од присутните си заминаа разочарани. Пред конгресот, имаше некои…

Поракаta на г-ѓа Одри Азулеј генерален директор на УНЕСКО по повод 5-ти ноември денот на ромскиот јазик не е охрабрувачка

Пораката на г-ѓа Одри Азулеј генерален директор на УНЕСКО по повод 5-ти ноември денот на ромскиот јазик не е охрабрувачка. Г-ѓа Одри во своето известување вели дека ромскиот јазик е…

Translate »