Mozaik

Саудиска Арабија го прекинува „Петродоларскиот договор„ со САД
Саудиска Арабија го прекинува „Петродоларскиот договор„ со САД
Авторитети без легитимитет
Авторитети без легитимитет
13 јуни Ден на ромскиот егзодус од Косово+видео
13 јуни Ден на ромскиот егзодус од Косово+видео
Рефлексија за застапеноста: Парламентарно отсуство на ромската заедница
Рефлексија за застапеноста: Парламентарно отсуство на ромската заедница

Kolimna

Авторитети без легитимитет
Авторитети без легитимитет

Два спротивни организациски граѓански и политички табори покажаа дека се далеку од националниот ромски политички социјален и економски интерес на заедницата.
Иако и двете со години „ шупат на шупелка“ за национално единство, тогаш кога треба да ја покажат својата граѓанска и политичка национална зрелост ја покажаа својата слабост.
Едните се за позиции, другите се за финансии и проекти.
И едните и другите се само прогласуват како авторитети, ромски преставници, а најголемото зло се баш оние другите кој преку своите граѓански задруженија, движења наместо да ја спојат ја разделија заедницата, одејки по стапките на иделогијата на „зомби„ и„ доенчињата„ политички ромски лидери.
Ромските невладини организации кои себеси се нарекуваат претставници на заедницата, во реалност служат на интереси што не се во корист на самата заедница, тие свесно стануваат дел од механизмот за владеење и контрола врз ромската заедница преку моќта на парите кои го имат на нивното банковно конто. Овие организации, често платени и финансирани од страна на големи корпорации ги искривуваат потребите и гласот на ромската заедница во името на прогрес, интеграција, борба против сиромаштијата, нееднаквоста, дискриминацијата…
Овие само-прогласени лидери, кои често немаат легитимен авторитет и поддршка од заедницата, се истакнуваат благодарение на своите врски со моќни интереси, ја компромитираат ромската заедница и ја одвојуваат од нејзините истински потреби и борби. Истовремено, тие ги удовлетворуваат амбициите и интересите на своите финансиери, а не на ромската заедница што трпи долгорочни последици од нивните одлуки и активности.

Никој од нив не сакат да сватат дека да се биде лидер на која било заедница, вклучувајќи ја и ромската, треба да бидат избрани или назначени преку транспарентен процес кој вклучува широка консултација со заедницата. Само-прогласените лидери можеби го немаат истиот легитимитет како оние кои се избрани со демократски процес ( засега нема такви).
Тие својот авторитет го имат над оние малкумина кои се платени да молчат и да работат контра интересите на заедницата.
Вистинскиот авторитет на лидерот доаѓа од поддршката и довербата што ја имаат од заедницата. Ако лидерите се гледани како претставници на интересите на неколкумина, наместо на целата заедница, нивната позиција е значително ослабена или никаква.

За ромската заедница, важно е да има лидери кои се одговорни, транспарентни и чии активности ги одразуваат реалните потреби и интереси на нејзините членови. Потребно е да се премине од моделот на само-прогласени лидери кои ја злоупотребуваат ситуацијата за лична добивка и вместо тоа да се поддржуваат механизми за демократски избори и учество на заедницата во процесите на одлучување. Само така ромската заедница ќе може да се заштити од манипулацијата и ќе може да ја изгради својата сопствена судбина во соодветен демократски оквир.

Loading

Може ли ромската  заедница да опстои во еден правно неформален федерален систем?
Може ли ромската заедница да опстои во еден правно неформален федерален систем?
Без висока политика нема реални  очекивања
Без висока политика нема реални очекивања
Чија и каква агенда шират?
Чија и каква агенда шират?

muzika

Шакира: по седум години се враќа со нов албум
Шакира: по седум години се враќа со нов албум

Новиот албум на Шакира, „Las Mujeres Ya No Lloran“, на превод значи (Жените не плачат повеќе).

По Долгоочекуваното враќање на Шакира и првиот албум по седум години е подготвен да биде саундтрак на сила за слушателите ширум светот.                                                                           Еве сè што веќе знаеме, вклучувајќи ја и листата на песни од 17 песни.

„Таа Волкот“ се враќа.

Шакира ја поставува сцената за нејзиното со нејзиниот последен албум полн со песни кои ги поттикнуваат жените, Las Mujeres Ya No Lloran (Жените повеќе не плачат),                        кој  е пуштен во на 22 март.

Las Mujeres Ya No Lloran ќе биде нејзино прво издание на албум по седум години, по успехот на Ел Дорадо во 2017 година, и клучна година дефинирана со шпекулациите во печатот по нејзината разделба и финансискиот случај со голема публицитет.

Во една срдечна објава на Инстаграм, Шакира сподели: „Мојот нов албум, кој излегува на 22 март, е оној што го создадов заедно со сите вас, мојата глутница волци кои беа тука за мене на секој чекор од патот“.

Албумот ветува дека ќе биде доказ за колективниот дух и заедничкото патување со кругот на жени кои биле нејзиниот систем за поддршка.                                                                                      Тоа е тема присутна низ нејзината дискографија и истакната со песни како што е „Таа Волк“ (2009), која првпат и го доби прекарот „Ла Лоба“ (што значи „Таа Волк“ на шпански).

Las Mujeres следи транспарент 12 месеци за колумбискиот пејач/текстописец роден во Баракила, кој вклучуваше латински Греми за песната на годината и изложба во музејот ГРЕМИ.

Со кариера која постојано се наоѓа на врвот на топ листите и соборува рекорди почнувајќи со нејзиното меѓународно деби во 2001 година, трикратната победничка на Греми и „Кралица на латинската музика“ останува огромна сила. Las Mujeres Ya No Lloran на Шакира не е само уште еден албум; тоа е поглавје во тековната сага за уметничка еволуција и личен раст.

 

Од 17-те нумери на албумот пред зачувување, седум веќе го оставија својот белег како синглови, вклучувајќи ги „Copa Vacía“ и „Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53“.                              Последната песна и го донесе Латински Греми за песна на годината на Латински Греми во 2023 година.

Следната листа на песни беше објавена на 29 февруари, со нови соработки со Cardi B, Rauw Alejandro, Bizarrap, Grupo Frontera, Tiësto и други.

1. Puntería x Cardi B

2. La Fuerte x Bizarrap

3. Tiempo Sin Verte

4. Cohete x Rauw Alejandro

5. (Entre Paréntesis) x Grupo Frontera

6. Cómo Dónde y Cuándo

7. Nassau

8. Última

9. Te Felicito x Rauw Alejandro

10. Monotonía x Ozuna

11. Bzrp Music Sessions, Vol. 53

12. TQG x Karol G

13. Acróstico x Milan + Sasha

14. Copa Vacía x Manuel Turizo

15. El Jefe x Fuerza Regida

16. Bzrp Music Sessions, Vol. 53 (Remix Tiësto)17. Punteria (Vinyl Version)

 

 

Loading

Колку деца и внуци има Ибрахим Татлисес и колкаво е неговото богатсво?
Колку деца и внуци има Ибрахим Татлисес и колкаво е неговото богатсво?
Александра Пријовиќ е горда што е Ромка
Александра Пријовиќ е горда што е Ромка
I grupa Manaskin ko testi baši konsumacia kokaini
I grupa Manaskin ko testi baši konsumacia kokaini