Former US President and Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a presidential debate with US Vice President and Democratic presidential candidate Kamala Harris at the National Constitution Center in Philadelphia, Pennsylvania, on September 10, 2024. (Photo by SAUL LOEB / AFP)
Spread the love

Вчерашната дебата меѓу Доналд Трамп и Камала Харис привлече многу внимание поради големите разлики во нивните политики и пристапи. Дебатата покриваше теми како економијата, имиграцијата, надворешната политика и правото на абортус, при што Харис се обиде да го прикаже Трамп како непостојан и непредвидлив. Трамп, пак, ја нападна Харис поради политичките промени и одлуки на администрацијата на Бајден. Според анкета на CNN, повеќето гледачи сметаат дека Харис била подобра, со 63% од гласовите, додека 37% го поддржаа Трамп

Мојот впечаток за дебатата меѓу Трамп и Харис е дека таа го отслика длабокиот политички јаз во САД. Харис се фокусираше на стабилноста и продолжување на политиките на Бајден, додека Трамп, како и обично, се потпираше на реторика насочена кон ревитализирање на економијата и остри критики кон актуелната администрација. И двајцата кандидати се обидоа да се истакнат преку јасни пораки, но Харис беше поангажирана во објаснувањето на решенијата, додека Трамп остана фокусиран на привлекување на своето базично гласачко тело.

Што се однесува до ромската заедница во САД таа многу малку е политиччко активна дури и да не постои ромски политички активизам , така да било кој председател да биде изгласан тоа нема да ги промени институционалните  демократски бенефити на заедницата во САД,

Нивните демократски бенефити секогаш зависеле од специфичните политики на кандидатите, како и од нивната поддршка за малцинствата и социјалната правда. Камала Харис и Демократската партија обично се залагаат за проширување на правата на малцинствата преку програми за економска и социјална инклузија, додека Трамп е познат по тоа што фаворизира поцврсти имиграциски закони и економски реформи. Ромската заедница би имала корист од политики кои промовираат инклузивност, но резултатот ќе зависи од спроведувањето на конкретни мерки.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading