France Unbowed leader Jean-Luc Melenchon, center, who criticized as a power grab the president's appointment of a conservative new prime minister, Michel Barnier, gestures as he participates in a protest demonstration in Paris, France, Saturday, Sept. 7, 2024. (AP Photo/Michel Euler)
Spread the love

Денес на  7 септември 2024, низ Франција избувнаа протести организирани од левичарски групи поради именувањето на конзервативецот Мишел Барние за премиер од страна на претседателот Емануел Макрон. Ова назначување беше извор на големо незадоволство кај левицата, која очекуваше премиерот да биде од нивните редови, особено по успехот на нивната коалиција, Новиот народен фронт (NUPES), на неодамнешните избори.

Протестите, предводени од радикалната левица, вклучувајќи ја и партијата „Непокорена Франција“ на Жан-Лук Меланшон, се одржаа во повеќе градови како Париз, Нант, Ница и Марсеј.

Во Париз, на плоштадот Бастилја, протестантите го осудија назначувањето на Барние и го нарекоа “државен удар” од страна на Макрон. Протестите се одраз на разочарувањето што, и покрај силната поддршка за левицата на изборите, Макрон одлучи да го назначи десничарскиот политичар Барние.

Именувањето на Барние, член на конзервативната партија „Републиканци“, наиде на критики и поради фактот што оваа партија освои помалку од 7% од гласовите на изборите, што дополнително го зајакна чувството на неправда кај левичарските поддржувачи. Левицата веќе најави дека ќе поднесе гласање за недоверба на владата на Барние во парламентот.

Овие протести покажуваат зголемената политичка поларизација во Франција, каде што левицата и десницата се во силна конфронтација околу иднината на државата.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading