Spread the love

Назначувањето на Кашмир Салиу за заменик директор на Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС) отвора интересни прашања за политичките коалиции и кадровските одлуки, како и за прашањето на непотизмот. Претходно, ДПМНЕ, кој сега го поддржува неговото именување, имаше критички ставови кон Салиу, обвинувајќи го за политички манипулации и непотизам.

Актуелното именување на Салиу, по интервенција на Шабан Салиу, лидер на Демократските сили на Ромите (ДСР) и чичко на Кашмир Салиу, ја нагласува дилемата за тоа како политичките коалиции и семејните врски влијаат на кадровските решенија. Оваа ситуација ја отвора дискусијата за непотизмот, особено кога се разгледуваат последиците на политичките одлуки. Дополнително, братот на Шабан Салиу, Јонус, кој претходно беше вработен во Пошта и заминал со отпремнина, сега работи во општината Гостивар во одделението за матични книги.

Оваа ситуација ја нагласува можноста за политички и семејни врски да влијаат на кадровските решенија во јавниот сектор. Со оглед на овие факти, прашањето за непотизмот станува централно. Именувањата на Кашмир Салиу, вработувањето на Јонус Салиу, поставувувајки го својот внук Ајдоган Демири за советник во кабинетот на премиерот Мицковски  и нивната врска со политичките и семејните интеракции, ја истакнуваат потребата за јасни и транспарентни процедури при именувањата на важни позиции. Ова е особено важно за одржување на јавната доверба во институциите и за обезбедување дека кадровските решенија се донесуваат врз основа на компетентност и не се резултат на политички компромиси или непотизам.

Промените во ставовите на политичките партии и влијанието на коалиционите партнери, како и личните врски, можат да создадат прашања за транспарентноста на процесот и последиците на овие одлуки. Со внимание на овие аспекти, важно е да се следи како овие кадровски решенија влијаат на јавната перцепција и доверба во институциите но и довербата на ромската заедница која е во очекување на позитивни резултати од ново именуваниот министер без ресор Шабан Салију.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading