Spread the love

Тим на ALC, составен од тројца социјални работници, работи со ромската заедница, населена западно од Ница, во крајно несигурни услови. Нивната мисија е да го поддржат домувањето, школувањето на децата и интеграцијата.
Многу често Ромите се предмет на разни предрасуди. Некои од нив можете да ги видите на улица, како просат, па дури и се прегрупираат во несигурни населби, надвор од општеството затоа што се маргинализирани, што е вистинска пречка за нивната интеграција.
Дали знаевте дека Пабло Пикасо има боемско потекло, дека Чарли Чаплин и Елвис Присли по потекло се Роми?
Многу сограѓани што ги среќаваме се Роми, но не секогаш го знаеме тоа затоа што тие се
интегрирале многу добро.

Ромската заедница во Ница брои околу четириесет семејства. Некои од нив го водат животот по сопствени навики и правила, усвоени со години. Стравот од интеграција на одредени Роми се должи на силно априори кон нашето општество. Долго воспоставена недоверба, поради историјата на Ромите, исто така составена од тортура, малтретирање и геноцид, од кои највпечатливо било за време на Втората светска војна.
За да опстанат дел од овие семејства се собираат по 3 или 4, групи без вистински средства, насекаде низ градовите, на голи, рамнини или под мостови, во нехигиенски услови.
Животот им се сведува на собирање секундарни суровини, а делумно и на питачење. Голем број деца не одат на училиште, а некои просат со родителите на улица.
Сепак, трошка надеж во оваа мрачна слика: онаа на јавните власти кои одлучуваат да ги земат предвид проблемите со кои се соочуваат Ромите.
Веќе две години расчистувањето на сиромашните квартови и социјалната интеграција на ромските семејства му се доверени на нашето здружение.
Се анализира ситуацијата на секој од нив, со цел да се воспостави дијалог и да се создаде врска на доверба, составена од редовни размени, при што се објаснети предностите поврзани со интеграцијата за сите членови на семејството, а особено за децата.
Средба со Сулејман Мухаџер, попознат како Мајк, социјален работник во ALC. И самиот со ромско потекло, го зборува нивниот јазик и објаснува:
„ Градењето доверба со семејствата може да потрае. Кога еден од нив ќе ја изрази својата согласност за интеграција, тогаш проектот мора да се спроведе многу брзо. Мотивацијата на Ромите да се интегрираат е прилично слаба.


Некои од нив имаат тенденција да се ограничат на модел на живот што го знаат, и покрај сите ризици и тешкотии, наместо да се отвораат за нови перспективи.„
Сепак, треба да се напомене дека неколку семејства кои се поддржани од ALC од 2021 година, сега се целосно интегрирани. Возрасните најдоа стабилно вработување, а децата се образуваа преку учество во школската наставна програма.
Ова е прва победа за социјалните работници. Но, главната цел останува да се најде одржливо домување со цел да се олесни нивната интеграција во општеството.
Здружението годинава по втор пат организираше вечер за ромската култура со мотото: „Запознај ме пред да ме судиш“. Можност да се соберат ромските семејства, социјалните работници и симпатизерите околу традициите и историјата на овој народ кои премногу често се занемаруваат. Одличен настан кој им овозможи на учесниците подобро да го разберат начинот на живеење на оваа заедница со древни традиции и да срушат одредени предрасуди!

https://www.association-alc.org/alc-se-mobilise-pour-lintegration-des-familles-roms/*

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading