A supporter of Alternative for Germany (AfD) party gestures during a protest against the government, amid skyrocketing energy prices, in Berlin, Germany, October 8, 2022. REUTERS/Christian Mang
Spread the love

Германскиот весник “Шпигел“ дојде до информации за таен состанок на АфД каде разговарале разговарале за расистички план со десничарските екстремисти во кој милиони луѓе со мигрантско потекло треба да бидат депортирани од Германија.
Средбата се одржа на крајот на ноември во хотел во Потсдам.
Организацијата за заштита на животната средина Гринпис и истражувачките новинари од Коректив тврдат дека го проучувале овој состанок.
Меѓу учесниците на состанокот беа и политичарите на АфД како Роланд Хартвиг, долгогодишен шеф на Канцеларијата за заштита на Уставот на АфД и лидерката на АфД, Алис Вајдел.
Беа споменати и активисти од десничарското екстремистичко движење „Движење за идентитет“ (ИБ), меѓу кои и Мартин Селнер, кој наводно претставил „мастер план“ за „ремиграција“.
Се наведува дека на средбата учествувале и членови на „Сојузот на вредности“, здружение на десничарски екстремисти од ЦДУ и ЦСУ.
Портпаролот на Вајдел, Хартвиг, не го критикуваше планот и наводно го изразил своето уживање во читањето на книгата на Селнер.
Некои поканети, како што е поранешниот косопственик на синџирот пекари Backwerk Ханс-Кристијан Лимер, подоцна се оградија од плановите и се оградија од десничарските екстремистички ставови.
Некои партнери и организации, како Ханс им Глик и Потсалат, се оградија од Ханс-Кристијан Лимер и изразија шокираност од обвинувањата.

Линк од објавата на Шпигел :

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/afd-politiker-diskutierten-mit-rechtsextremen-masterplan-zur-vertreibung-von-millionen-menschen-a-afc299c2-1176-4237-aba4-0f9b28851013?fbclid=IwAR0ChiB0wnDlE7pf1KBLDIN–7BFzMcZpi9xNbUa3d8FDJP8ea6XCOH3pHQ

На состанокот на крајот на ноември во хотел во Потсдам, се вели дека влијателните политичари на АфД (Алтернатива за Германија) разговарале, заедно со други десничарски екстремисти и претставници на екстремната десница, како би можеле да ги депортираат или истераат луѓето со миграциско потекло. масовно од Германија. Дури и ако се германски државјани.
Ова го покажува истражувањето на истражувањето на Correctiv    кое беше објавено во средата, вклучувајќи фотографии од учесниците. Организацијата за заштита на животната средина Гринпис, исто така, му достави на Коректив документи.

На состанокот очигледно биле поканети само преку писмо за да не се остават дигитални траги. Според истражувањето, присутен бил Роланд Хартвиг . Тој долго време беше шеф на Канцеларијата за заштита на Уставот на АфД, кој имал високо место во партијата и во Бундестагот и моментално е личен советник на лидерката на АфД, Алис Вајдел .

„Мастер план“ за „ремиграција“
Учествуваше и лидерот на парламентарната група на АфД од Саксонија-Анхалт, Улрих Зигмунд, како и пратеникот на Бундестагот на АфД, Герит Хју и пратеникот на АфД во Потсдам, Тим Краузе. И Улрих Восжерау, кој сака да ја застапува АфД на суд и работи во Фондацијата Десидериус Еразмус, поврзана со АфД.
Активисти од десничарското екстремистичко „Идентитарно движење“ (ИБ) исто така беа на терен: Мартин Селнер беше присутен заедно со Марио Милер, осуден насилен неонацист кој сега работи за пратеникот на АфД во Бундестагот Јан Венцел Шмит.

Селнер се смета за најпознат шеф на ИБ и, според истражувањата, на групата и претставил „мастер план“ за „ремиграција“, како што го нарече организаторот. Стануваше збор за иселување, депортација или раселување на милиони мигранти, а Германците со миграциско потекло исто така треба да ја напуштат Германија.
Немаше критики за планот, пишува Коректив. Напротив, говорникот на Вајдел, Хартвиг, на состанокот, според истражувањето, признал дека „навистина уживал“ читајќи книга од Селнер.

Зигмунд рече дека во Саксонија-Анхалт мора да се осигура дека ќе стане „што е можно понеатрактивно за оваа клиентела да живее“, што значи луѓе со миграциско потекло кои не можат едноставно да бидат депортирани. Хју, која долго време се сметаше за „умерена“ во АфД, рече дека пред седум години донела „концепт за премиграција“ во АфД.

Членови на „Сојуз на вредности“ на лице место
Групата дури разговараше за тоа како таков концепт би можел да се спроведе во пракса доколку АфД стапи во одговорност на владата, според Коректив.

Станува збор и за „држава-модел“ во Северна Африка во која би можеле да се „преселат до два милиони луѓе“, се вели дека рекол Селнер. Таму би можеле да одат и луѓе кои би ги поддржале бегалците во оваа земја.

Според истражувањето, членовите на „Унијата на вредности“, здружението во кое десничарски екстремисти од ЦДУ и ЦСУ под претседателство на поранешниот претседател на Канцеларијата за заштита на Уставот Ханс-Георг Маасен, исто така учествуваа на состанокот – и кои сега сакаат да основаат партија . Присутна беше и Силке Шредер, член на одборот на Здружението за германски јазик, кое се бори против родово-инклузивен јазик.
Се вели дека е поканет еден од партнерите на „Hans im Glück“.
Според Correctiv, меѓу поканетите во хотелот во Потсдам бил и Ханс-Кристијан Лимер, поранешен косопственик на синџирот пекари „Backwerk“, кој сега е индиректно вклучен во синџирот хамбургери „Hans im Glück“. Лимер, кој не беше присутен на состанокот, рече дека не бил вклучен во планирањето.

Во средата попладне, „Ханс им Глик“ објави дека се одвојува од Лимер како сопартнер „со непосреден ефект“. Ние сме „длабоко шокирани од овие обвинувања“ и „јасно се дистанцираме од десничарските екстремистички ставови; тие го претставуваат токму спротивното од нашите основни вредности“. Лимер, исто така, се огради од барањата што беа поставени таму и понуди самоиницијативно да се откаже од својот партнерски статус.

Службата за испорака на салати „Потсалат“ исто така се огради и објави дека „за да се спречи понатамошна штета на компанијата“, Лимер денеска изјави дека „ќе се повлече од компанијата како партнер“.

Според истражувањето, другиот поканет бил Гернот Мориг, поранешен стоматолог од Дизелдорф, кој со децении е вклучен во десничарската екстремистичка сцена. Тој ја потврдува средбата за Коректив, но се оградува бидејќи „поинаку се сеќава на изјавите на Селнер“.

Да ги забележал, „немаше да одат без приговор од мене“ – особено во однос на нееднаквиот третман на германските граѓани. Тој, исто така, тврди дека бил „единствениот организатор“.
Мориг и Лимер првично беа недостапни за истрагите на Шпигел.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading