Spread the love

Вистинскиот проблем на човештвото никогаш не бил злото, туку глупоста.
Невозможно е да се бориме против тоа, невозможно е да се спротисавиме на денешниот модерен „табиет„земајки го мобилниот, таблетата или компјутерот и веќе сме се претворили во „сезнајковци„.
Тука не можеме ништо да створиме, ниту со аргументи и факти кои говорат спротивно на нивната глупост, едноставно глупоста го надмаши примарниот интелект, и во многу случаеви “будалата“ дури е и критичка настроена, и целосно задоволна со себе.
Има интелектуално многу добро опремени луѓе кои се глупави, и интелектуално ретардирани луѓе кои се сè само не глупави. Тоа го откриваме, на наше изненадување, во одредени ситуации.
Впечатокот дека глупоста е вродена слабост не е толку силен како оној што ги прави луѓето глупави во одредени ситуации, т.е. дека си дозволуваат да бидат занемени.
А да ја разоткриеш, да ја осудуваш, да ја нафрлиш, нема ни да сфати дека се работи за неа, а после конфликтот ќе ти изгледа како жртва или погрешно сфатена вредност и незапирливо ќе продолжи со истата логика. Сè додека таа не ве излуди целосно и не ве натера да ја оставите да владее, и купуваш риболовни стапчиња и го користиш секој слободен момент да избегаш од нејзината семоќ и како параноичен ги избегнуваш луѓето и местата каде што се сомневаш дека го направила своето гнездо. Глупоста е неуништлива и непобедлива, а животот не е толку често тежок и мрачен поради човечкото зло, туку поради човечката глупост.
Она што најмногу пречи во развојот е дирекното и индирекното мешање на “свезнајковците„ во сите процеси, без разалика на неколку оценки во училиштето.
„Глупавиот “ постојано ракоплескува, лајкува, коментира, прашува се освен себе.
Да се убеди глупав во било што значи да се залажуваш, бидејќи тој веќе подобро ги разбира проблемите на твојата професија и твојот живот од тебе.
Глобалната глупост го претставува она што е многу поопасно за општеството.
Тие се како огледало кој од другата страна нема ништо, го нема неговиот одраз.
Коренот на сите проблеми со кој се соочуваме не е злото туку глупоста.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading