Spread the love

Во романскиот град Уржичени, неколку десетици Роми протестираа пред влезот во болницата, каде што на трудна жена Ромка не и било укажана медицинска помош односно породување.
Жената која стигнала во болницата со јаки трудови болки, не била примена , па на самиот влез на тротоарот таа се породи со машко бебе , кое пак поради немањето ма медицинска помош, бебето почина.
Според претседателот на Здружението на ромската партија Про-Европа, Николае Паун, ова не е единствен случај на дискриминаторскиот и нехуман начин и незамисливо е да се види ваков дискриминаторски третман да се случува на место посветено на грижата за здравјето и животот.
Се огласи и Богдан Парашив, генералниот секретар на АПРПЕ и државен потсекретар во Министерството за семејство, дека инцидентите во локалната болница не се единствени. Во изминатите години имаше бројни дискриминаторски и нехумани инциденти кои локалните власти ги направија врз ромската заедница.
Тој исто така реќче дека властите се спремат во скоро врме, да отерат 140 Роми од населбата Катанга без да им се даде било која друга солуција.
Тој го посочил градоначалникот Константин сава кој за време на пандемијата на Цовид ги овбинуваше ромите дека тие го пренеле Ковд во Романиа.
Протестантите барат од надлежните органи да преземат цврсти и итни мерки против виновниците за овие инциденти, за да не се повторат.

 

Khamni romani džuvli na sine akardi ko hopitali, pa bijangja mule bebe

Ani romaiakiri diz Uržečani, nekobr dešengere Roma khedingjpe ko protest uza ko Hopitali so jek romani džuvli ki bvrama bijandipaske na sine akhardi thaj dendi lake medicinakoro arka.
I džuvli koja so resarrgaj ko hopitali sinela zorale dukhana sine akhardi pa agjar anglo ko vudara e hopitaleskoro ano hopitali ko drom bijangja mule bebe, baši so na sinela soodvetnikano medicinakoro pomaškaribe.
Trujal o khedipe e romane partijakoro Pro’Evropa Nikale paun, akavba nane sal jekhutni čipota ko diskriminatorsko thaj bihumano čini, thaj si bizo godi te dikelpe disavo asavko diskirminatrsko tretmani savo so čipotinelape ko than kote so si baši sastipe thaj dživdipe e manušenge.
Akhargjaoe bai akaja čipota thaj vi o Bogdan parašiev, generalno sekretari taro APRPE taro Ministerstvo baši familia, so akava incindenti ko loklanikano hopitali nane jekhutno.
Ko nakle nekobor berša sine but fore diskiminacija thaj bihumano činia em incindetia ko lokalnikane hopitalia kola so o loklanikane autoritetia kerena upreder e Roma.
Vov vi agjar vakerela kaj si hazri ko majsig vakti te paldenpes 140 Roma tari kupatni katanga bizo te delpe lenge soodvenikani solucija.
Akava vi agjar angja o baro bimangipe upreder e roma ki akaja them ki vrama taro Kovid kana vakerelape sine so o Kovid ki Romania angje e Roma.
Sebepi akava o Roma rodena taro šerutne autoritetja te anen zorale thaj sigjarutne napia mujal okola kola so kergje akala incidentia thaj ma te iranepes palpalal.
Pobuter informacije ko linko:

https://www.b1tv.ro/politica/nicolae-paun-si-membrii-partidei-romilor-au-protestat-la-urziceni-foto-1339958.html?fbclid=IwAR3tNbS45TqHqJikl_GvzMvWtwxrF5syHoReBCXK-l1TpTpb8lTMjsAHyQ0

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading