„Жандармеријата и полицијата утрото ги окупираа сите ромски населби во Казанлак. Причината е што наркозависник вчера со нож нападнал полицаец, животот на жртвата не бил во опасност. Виновникот бил Ром и бил приведен, дури и локални жители помогнале во приведувањето. Па, го фатија, има закони, правила. Дали на сите Роми во Казанлак полицијата треба да им пречи рано наутро? Другари, кога некој од Љулин или Лозенец во Софија ќе прободе полицаец, доаѓа ли жандармеријата да го окупира целото маало? Дали тој почнува да ѕвони на сите врати и да пребарува по куќите на луѓето? Кои се овие колективни казни? На која основа се направени овие акции? По етничка припадност или што? До кога МВР ќе постапува вака? Зарем населбата „Кармен“ не е Газа? Како тоа во оваа земја Бугарија нема ниту еден пратеник или политичар кој јавно би го поставил ова прашање? Дали се во предизборна кампања или ова е табу тема за која се договориле да молчат? „Добри практики“ во предизборна ситуација.„
Коментарот е преземен од Фб профилот на Орхан Тахир правник и ромски активист

 

Полицијата спроведува обемна акција за семејниот криминал во трите ромски маала во Казанлак. Акцијата е во врска со инциндентот, во кој полицаец беше нападнат и избоден со нож. Ова на новинарите им го соопшти високиот комесар Лазар Христов, директор на Регионалната дирекција на Министерството за внатрешни работи во Стара Загора, цитиран од БТА.
Во Казанлак има повеќе од 150 вработени од Жандармеријата и Регионалната управа. Во моментов има утврдени наркотични супстанции и други предмети забранети со закон. Има и лица кои се прогласени за национално трагање и се трага во моментов, посочи тој. Две лица се уапсени, изјави високиот комесар Христов.
Претходно се дозна дека напаѓачот, 20-годишен криминалец со криминално досие и во моментот на делото беше прогласен за трагач на национално ниво, веќе е уапсен.
Состојбата на нападнатиот полицаец е стабилна, тој е на дренажа и на интензивна нега во УМБАЛ „Проф.д-р Стојан Киркович“ во Стара Загора. Белите дробови му беа зафатени, пенетрацијата беше во градната празнина, објасни високиот комесар Христов.
Високиот комесар Лазар Христов исто така потсети што се случи. „Вчера полициски службеници вршеле должност во областа Казмера на Казанлак. Нападот врз органите на редот бил извршен со ладно оружје. Кон нив тргнал маж со два ножеви, тие се обиделе да се повлечат, едниот од нив паднал на земја и бил престигнат од напаѓачот и прободен во грб“.
чл. Комесарот Лазар Христов истакна дека вчера двајца вработени запреле на увид кривично докажано лице кое се обидело да го спречи увидот и удрило еден од вработените. Лицето е приведено, поведена е брза постапка за хулиганство.

Total Views: 358 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »