Spread the love

Во Европа и Јужна Америка живеат следните ромските групи: Финска и Шпанија Kaleido, Kalderash / Churarya /, Extraxharia / eftavagaria /, мал број на Lovari, Máchvay, Koraxhany. Тие се поделени во групи . (Словачка Роми), ungrorom (унгарски Роми), Роми кои успеаja да се вратат во Ханаан со помош на нивните јужни браќа кои живеат во Израел .

 

 

За жал, тие, исто така го загубиа својот идентитет. Но, тие живеат во Израел и многу од тие ромски семејства, се сметаат како Евреи. На Ромите во оваа земја име доделен статус YEHUDIN , што значи дека тие се граѓани на Израел со еврејско потекло.

Народ без татковина. Многумина тврдат дека Ромите се народ без земја и култура. Но како и да тие имат своја богата култура која ја збогати Европа со својот оригинален еврејскoромски теми во многу области а најповеќе во областа на музиката .

 

Но доколку се покажат овие истражувања веродостојни , тогаш Ромите можат да се пофалат со една богата старо античка култура, како прво со својата пра татковина Израел , но и во основа на истражувањата од XXI век постои доказ дека нивната култура датира од пред 4.000 години. Тие исто така имат и кралеви за кои постојат сомневања дека се од ова група:

1. Jеробеан (931-910 п.н.е.),

2. Надаб (910-909),

3. Баса(909-889),

4. Ела (836-885),

5. Зимри (885-885),

6. Тибни (885-885),

7. Омри кој го купил земјиштето изградено во градот Самарија (885-874),

8. Ахав (853), кој воведол употребата на јазикот во пишување на законите ,

9. Aшајса (853-852),

10. Јоран (852-841)

11. Јуј (841-814)

12. Jоханас (814-981)

 

Познато е дека многу Изреалци се населиле во Индија па и отука постои голема веродостојност во тие групи да се наоѓале и потомците на денешните Роми. Овој период преставува тоталитарен мрак за истражувачите поради немање на докази и други попратни информации што се случувало со овие изреалски групи на северот во Индија.

Се претпоставува дека денешните Роми ја напуштиле Индија по налетот на исламистичките воени походи ,под водтсво на авганистанскиот Султан Махмуд од Газни кој владеел со дел на северо западниот дел на индискиот под континент.

Точно кога започнале првите селидби не е познато, според некои селидбите започнале од V до VII век, а според други од X до XIV век.

Првиот миграциски бран се движел према Египет, другиот према север и третиот према југ. Останува енигма како и во сличајот со Древните Евреи зошто и двете групи по нивното иселување никогаш не се вратиле назад туку продолжиле понатаму кон непознатото и тешко макотрпно патување.

Единствениот сувенир што го понеле со себе е јазикот со кој е врзано и нивното потекло, но фамата што ја носеле со себе по излегувањето од Индија е монотеизмот кој дословно се разликувале од домицилното население од Северо индискиот под континент, а ги зближува со монотеизмот на Древните Евреи. Денешнава изреалска дијаспора генерира различити социјални и културни случувања према народите каде што се доселиле, истото важи и за Ромите. Ромите како и денешните Изреалци ретко стапуват во мешан брак, нивниот музички мелос е многу сличен со ромскиот мелос.

Кај старите Роми и Евреи постоеле племенски судови и старешини.Она што е интересно е сличностите во нивната персонофикација за лица кои не се дел од нивниот народ, Евреите за некој што не е Евреј велат “Гоја“ Ромите велат “Гадјо“ едно еврејско племе се викало Манеш нешто слично со ромскиот збор Мануш што во превод значи човек. Да не набројуваме има такви стотици индетични зборови помеѓу ромскиот и старо хебрејскиот јазик.

Информациите за присуството на европските Роми на територијата на денешен Израел може да се проследи токму од годината на основање во 1948 година.Во Израел има околу 300 мешано еврејски – ромски семејства, како дел од една поголемo еврејско кои се нарекуват Aliyah (во модерниот хебрејски значи оние кои се вратија на Израел) од Бугарија во 1948-1951. Според сведочењата на локалните таблоиди поголемиот дел од нив, нивните деца и внуци се уште живеат во Jaffo немат намера да го откријат својот ромски идентитет на другите арапски и еврејски жители на овој град. Само оние кои знаат дека тие се Роми се бугарски Евреи кои живеат во непосредна близина.

Постои значителен јаз во времето помеѓу доаѓањето на горе споменатите групи и информации за малиот број на унгарските Роми кои работат во Израел како забавувачи и претприемачи од 1988 година.

Но, во спротивно споменати погоре групи има многу повеќе докази за присуство на Роми во Израел поради бројните миграции во Израел од околу 1 000 000 луѓе од поранешниот Советски Сојуз , од 1989 година има стотици, ако не и илјадници луѓе од мешано ромски- еврејски жители кои живеат во оваа земја, како обични граѓани или постојани жители.

 

Според ова истражување може да се укаже на тоа дека тие можат да се категоризираат во следниов редослед:

1. семејства каде што еден брачен другар е Ром а другиот да биде Евреин

2. Лицата од мешано потекло, кои го направија својот Aliyah (враќање) .

3. Роми од Романија, Бугарија и поранешна Југославија, кои работат како странски работници во градежната индустрија, заедно со нивните не-ромски сонародници.

4. надворешни Роми кои служат во различни христијански мисии во Светата Земја.

5. ромски музичари и уметници кои живеат и работат во Израел периодично.

Присуството на неколку главни категории на Роми:

1. Роми граѓани. Околу 600 семејства од Бугарија.

2. Домари жители, до 3 000 луѓе. главно во Источен Ерусалим и Појасот Газа.

3. Роми странци,илјадници меѓу странските работници од Балканот.

 

Крај на вториот дел

продолжува

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading