Професорката Гордана Шилјановска Давкова изразува загриженост за нефер третман при изборот на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација во Северна Македонија.
Посебно се споменува Доан Сулејмановски, етнички Ром , директор на средното училиште „Шаип Јусуф„ од општина Шуто Оризари. Според професорката Силјановска- Давкова, Сулејмановски ги исполнува сите критериуми за членство во Комисијата, но не е избран бидејќи не е член на партијата.
Таа посочува дека членовите на владејачката коалиција не избирале кандидати врз основа на нивните реални квалификации, резимеа и препораки на нивните професори, туку членовите ги избирале од редот на своите политички партии или по меѓусебен коалициски договор, со што можеби занемарувале компетентни поединци.
Доан Сулејмановски, директорот на гимназијата Шаип Јусуф, е оценет како исклучително квалификуван со просечна оценка 9,90, магистрирал со оценка 10 и има препораки од професори . Но, тој не е избран, а професорот сугерира дека една од причините е тоа што не е член на партијата и сигурно дека е припадник на ромската етничка заедница.
Професорот забележува недостиг на консензус меѓу пратениците за тоа кои се најдобри кандидати, што дополнително укажува на проблематичноста на изборниот процес.
Таа исто така ја нагласува важноста на правичноста, еднаквоста и одговорноста при изборот на членовите на комисијата, нагласувајќи дека треба да се земат предвид луѓето кои живеат во тешки услови, како и принципите на хуманизам и солидарност.
Професорот повикува да се покрене правна постапка против изборниот процес со цел да се укине одлуката и да се овозможи реизбор.
Овој говор укажува на длабока загриженост за политичкото влијание врз изборниот процес, нетранспарентноста и непочитувањето на квалификациите на кандидатите, особено кога станува збор за Доан Сулејмановски и неговото етничко потекло.

Видео од говорот на професорката Гордана Сиљановска-Давкова

 

Total Views: 341 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »