Spread the love

Oрхан Тахир ромски активиста и правник по професија, во својот говор ја истакнува својата не баш сјајна визија за иднината на ромската заедница во Западна Европа, доколку Ромите не работат на колективниот патриотизам и расt на националната свест.

Орхан предвидува промена на гравитацијата на движењето на Ромите од исток кон запад поради миграцијата, демографските промени и други процеси. Физичкото движење на стотици илјади Роми во Западна Европа се смета за значаен фактор.

Тој изразува загриженост за идното вработување на добро образовани поединци Роми. И покрај тоа што имаат висок процент на образовани луѓе, постои загриженост за тоа каде овие лица ќе најдат работа, особено затоа што многумина завршуваат да работат во области кои не се поврзани со нивното образование.

Орхан предвидува дека концептот на интеграција или вклучување на Ромите ќе испадне од политичките агенди во следните неколку децении. Ова се припишува на подемот на екстремно десничарските влади во Европа, со примери како Мелони во Италија и предвидувањата за порадикални личности во иднина.

Говорникот ја нагласува потребата од проактивно размислување во ромската заедница за сопствената иднина. Постои повик да се избегне чекање решенија од националните влади, донатори или меѓународни организации и наместо тоа да се подготвиме за потенцијални сценарија кои би можеле негативно да влијаат на заедницата.

Во продолжение на својот говор Орхан го прикажува најлошото сценарио каде екстремно десничарските политичари би можеле да одлучат да ги депортираат Ромите или да создадат вештачка држава или мега гето за нив. Оваа хипотетичка ситуација ја нагласува важноста на ромската интелигенција да презема превентивни мерки за да ја обезбеди иднината на заедницата.

Тој понатаму поттикнува промена на фокусот од она што не-Ромите го сакаат или мислат за Ромите кон она што ромската заедница го сака за себе. Постои повик за зголемено самопочит и преминување од концептот на отворено општество кон оној на затворено општество, нагласувајќи ја потребата за самоодбрана пред нападите.

Орхан го завршува говорот со апел за јавна дебата меѓу Ромите низ Европа и светот, со цел да се иницира дискусија за иднината на ромската заедница. Тој ја нагласува важноста од единство и проактивни мерки во заедницата.
Накратко, говорот ја одразува загриженоста за иднината на Ромите во Европа, а се однесува на прашања како што се миграцијата, можностите за вработување за образованите, потенцијалните политички промени и потребата од проактивни мерки за обезбедување на иднината на заедницата.

Видеото е превземено од  мрежата на Светскиот ромски Конгрес одржан во Берлин, мај 2023 година.

 

 

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading