Пред неколку дена иако со закаснување до нашата редакција стигна мобилна снимка во која се гледа како полицијата тепа младо ромче тинејџер на возраст од 12 години.

Иако не ги знаме причините за неговото приведување, тоа не би требало да значи дека ваквиот пристап на полицијата кон ова 12 годишно ромче е за оправдување.

Почесто се случуват настани каде што ромската етничка заедница во С. Македониа е цел на злоупотреба на физичка сила од страна на полицијата.

Причините во овој случај не се важни , колку што е важен делот каде што полицијата употребува сила и тоа прекомерна за приведување на ова 12 годишник.

 

Total Views: 43 ,
Translate »