Spread the love

Вчера се случи инцидент во ромската во општина Карабурча-белград кога интервентната полиција влезе во ромската населба бркајќи некој што го прекршил односно за кражба.
Информациите што ги добивме од ромските активисти и Милорад Поповиќ, кој објави видео на својот ФБ профил, предупредува на бруталноста на интервентната полиција и нивната прекумерна сила. Ромите се жалат дека полицијата без налог влегла во куќите, ги кршела влезните врати и употребувала сила. Покрај употребата на сила, како што дознаваме, полицијата употребила и навредливи изрази од типот „ …ј…м вам циганску мајку “, што е неетички и го прекршува полицискиот кодекс. При полициската интервенција повредено е и 3-годишно дете.
Иако била повбикана брза помош од брзата помош немаше ни трага ни глас, а имаше повредени, дури и деца беа тепани.
На лице место, по упадот на специјалните единици, дојде патрола да изврши увид.
Ромите од оваа населба, но и од ромските населби воопшто во Србија , често се жалат на прекумерна употреба на сила од страна на полицијата како и изнуда на не сторено дело преку закану, уцени и употреба на физичка сила.
Дури и институцијата “пратеник„ во Србија не го исклуќува својот израз на олаложување на ромската заедница, како пример новоизбраниот пратеник Бранимир Несторовиќ пред само неколку дена ја нарече опозицијата во српскиот парламент „цигани“ и „цигани“.

Видеото е преземено од ФБ профилот на Милорад Попович

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading