Spread the love

Водечката германска група Роми и Синти забележа стотици инциденти на дискриминација и расизам против малцинската заедница во изминатата година, се вели во извештајот во понеделникот, предупредувајќи дека зголемениот национализам и десничарскиот екстремизам придонесуваат за насилство врз германските малцинства.
Централниот совет на германските Синти и Роми рече дека од регистрираните 621 инциденти, повеќето биле случаи на дискриминација и „вербални стереотипи“. Но, имаше и 11 случаи на закани, 17 напади и еден случај на „екстремно насилство“, рече групата, додавајќи дека расизмот врз Ромите и Синтите е веројатно многу поголем бидејќи многу случаи не се пријавени.
Ромите и Синтите се признати малцинства во Германија. Според германската Федерална агенција за цивилно образование, во Германија живеат околу 60.000 Синти и 10.000 Роми.
Извештајот „јасно ги покажува опасностите од зголемениот национализам и десничарскиот екстремизам, што повторно води кон агресија и насилство врз Синтите и Ромите и другите малцинства“, изјави шефот на групата, Романи Роуз, за новинарите во Берлин.
Случајот на „екстремно насилство“ се случи во западната германска покраина Сар на почетокот на оваа година, кога луѓе во два автомобили ги навредуваа членовите на заедницата „на антицигански начин“, а потоа пукаа во нив со оружје со компримиран воздух. Неколку лица се повредени, според Канцеларијата за извештаи за антициганизам што ги состави наодите за 2022 година.
Ромите кои избегаа од војната во Украина беа несразмерно погодени од дискриминацијата, се вели во извештајот.
Извештајот, исто така, посочи дека околу половина од евидентираните случаи на дискриминација се случиле „на институционално ниво“, што значи дека членовите на Ромите и Синтите биле дискриминирани од вработени во државните институции како што се полицијата, канцелариите за заштита на младите, центрите за работа или општинските администрации одговорни за сместување бегалци.
„Државата мора конечно да преземе одговорност и да гарантира заштита на Синтите и Ромите од насилство, исклучување и дискриминација“, рече Мехмет Даимагулер, комесар на германската влада против антициганизмот.
За време на Третиот Рајх, нацистите прогонувале и убиле околу 220.000 до 500.000 европски Синти и Роми.

Оригиналниот текст е на следниот линк:

https://apnews.com/article/germany-racism-discrimination-roma-sinti-report-e28d51b65649e7828067a1160b1b3e51

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading