Spread the love

Трагичниот инциндет кој се случи во неделата, во кој во полициска потера смртно бил застрелан 17 годишно ромче од Грција предизвика големи демонстрации на улиците во неколку грчки градови организирани од ромската заедница во Грција.
40-годишниот полицаец-маж се наоѓа во притвор и се соочува со овбинение за убиство и злоупотраба на огнено оружје.
Овој текст дава увид во трагичниот инцидент, реакциите на заедницата и повикот на транспарентна истрага и реформи. Исто така, се потенцира потребата од промени во однесувањето на полицијата во слични ситуации.
Исто така се повторува укажувањето на сериозноста на ситуацијата, поставувајќи прашања за употребата на сила и однесувањето на полицијата, а во исто време ги прикажува емотивните реакции на заедницата на трагедијата.
ЕУ Ромапрес во овој текст прави хронолошка анализа на инциндетот кој за жал заврши трагично по ромскиот тинејџер.

Околности на инцидентот:

Инцидентот се случил кога автомобилот во кој се наоѓал 17-годишникот не застанал по барање на полицијата.
Настанала вистинска бркотница , и еден од полицајците отворил оган, погодувајќи го тинејџерот кој немал оружје.
Безбедносните камери го снимиле моментот на потера, која завршила со пукање и смрт на младиот човек.
Во вештачењето се посочува дека младиот човек бил застрелан од непосредна близина, со куршум кој прво нанел рана на левиот палец, а потоа поминал низ вратот.

Реакции и изјава на полицискиот службеник:
Полицаецот тврди дека пукал во самоодбрана, наведувајќи дека младиот Ром се обидел да му го одземе пиштолот.
Грчкиот министер за заштита на граѓаните ја нагласува важноста на истрагата и повикува на мерки на претпазливост во ситуации кои вклучуваат деликвенција и недоверба.

Покани за истрага:
Грчкиот огранок на Амнести интернешнал повикува на транспарентна истрага и ја нагласува потребата да се вклучи можен дискриминаторски мотив.

Поврзани информации:
Слични инциденти се споменуваат и во минатото каде грчката полиција пукала во млади Роми.
Некои од тие инциденти не резултираа со промени во пристапот на грчката полиција кон ваквите ситуации, иако се најавуваше промена на начинот на работа со ваквите инциденти.

Историски контекст:
Беа наведени претходни инциденти во кои млади Роми беа жртви на полициско насилство, што укажува на потребата од поширока истрага и реформи во полицискиот систем.

Настани и протести:

Во неколку грчки градови избија демонстрации меѓу ромското население како одговор на смртта на 17-годишен Ром.
Полицаец застрела млад човек за време на полициска потера, што предизвика немири и протести.
Одговор на настанот:

Луѓето кои беа присутни во шок и очај викаа прашувајќи се зошто полицаецот пукал.
Се доведува во прашање оправданоста за употреба на сила, некои тврдат дека ромската група имала криминално однесување, а други тврдат дека потерата траела 45 минути.

Погребни и емотивни реакции:
Погребот на 17-годишното момче беше опишан како емотивен и потресен, а присутните се простија од младиот. Братот на жртвата паднал под притисок и бил пренесен во болница за време на погребот.

Како што беше наведено погоре во делот на историскиот контекс, ова не е првпат млади Роми да бидат жртви на полициска лесна употреба на огнено оружје кон младите Роми, без да нивните животи бидат во опасност од ненаоружани млади ромчиња.
Во изминатите три години тројца млади Роми беа застрелани од грчката полиција. Во декември 2022 година, 16-годишниот Ром Костас Фрагулис беше застрелан во главата за време на полициска потера во Солун и почина во болница осум дена подоцна.

Во октомври 2021 година, 18-годишниот Никос Сампанис беше смртно застрелан за време на потера од полициско патролно возило во Перама, предградие на Пиреја.

По смртта на Сампанис, Министерството за заштита на граѓаните одлучи да го смени начинот на кој грчката полиција се справува со ваквите инциденти. Најавено е дека полицајците ќе бидат преквалификувани и ќе бидат обезбедени со камери, иако тоа се уште не се случило

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading