Spread the love

На ромскиот крал на џезот Шабан Бајрамович во Њу Орлеанс во САД ке се организира изложба, која ке даде можност на посетителите да зачекорат во фасцинатниот свет на овој интерконтинентален ромски џез музичар и пејач.
Изложбата ке биде отворена на 13 јуни од 18 до 20 часот, со која ќе се оддаде почит за извонредниот живот и наследство на овој легендарен музичар.
Шабан Бајрамовиќ е роден во Ниш, а неговото издигнување од сиромаштија до меѓународно признание и неговите други дела се инспиративни. Затворен во младоста, утеха наоѓаше во мелодиите на џезот, блузот и фламенкото, трансформацијата со животот и моќта на музиката.

На изложбата посетителите ке можат да фги доживеат трогателните звуци на иконските песни на Шабан, вклучително и неговата позната химна „Гелем Гелем“, која го испрати гласот на Ромите ширум светот. Од настапи за светски лидери до соработки со џез гиганти, неговата страст нема граници.
Оваа незаборавна вечер ќе биде исполнета со музика, спомени и веселби. Ќе присуствуваат и специјални гости на џез фестивалот Нишвил, со настап во живо на српските музичари Петер Стан и Скендер Бегани, кои ќе му оддадат почит на кралот на ромската музика.

Извор: Serbian Times

https://serbiantimes.info/kakva-pocast-za-srpsku-muziku-prestizni-americki-muzej-otvara-izlozbu-u-cast-kralja-ciganskog-dzeza-sabana-bajramovica/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2un75VlHKLKoqfvv2NOLb_Pm4rePHiR225lOE0zcg3bsQUfJogx83YCSE_aem_AdO9a-uX3dmdogR4gbgGZfTyt4Y3dPjy90qs-ir134fo8wzQ2cewN2VOvWHk4HaoclXCHvt9G8Xi2Nkz14x9V_WH

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading