Spread the love

Влегуваме во вителот на политичката сцена во Северна Македонија, каде албанските партии веќе влегоа во игра со својот технички премиер четири месеци пред парламентарните и три месеци пред претседателските избори. Додека албанските партии го славеа триумфот со песна и црвени вратоврски со натпис „Албански премиер“, другите политички играчи само се загреваат на маргините.

ДУИ (Демократска унија за интеграција), како добро вежбан хор, воодушевено ја пее песната на политичкиот триумф, покажувајќи го единството на албанскиот народ дури и во ситуација кога социо-економската реалност на албанците не е за пофалба. Овој перформанс, каде црвените вратоврски станаа еден вид симбол за идентификација, ја покажува важноста на националниот интерес, кој понекогаш може да биде посилен од сите економски предизвици.

Од друга страна, ромските партии се соочуваат со предизвикот да се издигнат од сенка, бидејќи некои од нив не можат да соберат повеќе од десет членови, вклучително и членовите на потесното семејство. Додека албанските партии слават, ромските партии размислуваат за стратегија како да излезат од политичката анонимност.

Во пресрет на изборите веќе се пресметува кој ќе биде вистинскиот победник меѓу двете најголеми политички партии. Како и секогаш, остатокот од политичката партија веќе го подготвува своето коалиционо гнездо, без разлика дали ветувањата на најголемите партии ќе се остварат по изборите или не. Да се ​​биде со победникот станува клучен, бидејќи ромскиот политичкиот курс често се ориентира со победникот.

Ромските партии, од друга страна, мора да го надминат предизвикот не само да бидат дел од изборната географија, туку да имаат јасна политичка програма. Досегашната практика да се оди кај гласачите без конкретна програма, со верување дека ромскиот електорат гласа од симпатии, може да доживее промени. Прашање е дали ќе има обединување, дали ќе се постават јасни барања кои ќе бидат поддржани или ромските партии ќе останат во шаблонот на политичката статус кво.

Додека стартуватт политичките игри, останува да се види дали овојпат ромските партии ќе го сменат својот курс или ќе останат во политичкиот ритам „ од избори до избори“. Ни претстои борба, а прашање е дали ромскиот  политичкиот курс ќе доживее промени или ќе остане во „патријархален политички правец“ со сите предизвици што ги носи етикетата.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading