Spread the love

Францускиот председател Емануел Макрон во четвртокот ги истакнува егзистенцијалните предизвици со кои се соочува Европа поради руската агресија, особено по инвазијата на Украина. Тој ја нагласува важноста Европа да усвои одбранбена стратегија независна од САД за да се справи со оваа закана, нарекувајќи го однесувањето на Русија „надвор од контрола“ и сугерирајќи дека границите на Москва повеќе не се јасни.

Францускиот претседател, исто така, изразува загриженост поради неуспехот на Русија и Кина да ги почитуваат правилата за глобална трговија, повикувајќи ја Европската унија да ги преиспита сопствените трговски правила за да обезбеди фер конкуренција.

Макрон користи силни термини за да ја нагласи непосредната опасност за Европа, велејќи дека „нашата Европа, денес, е смртна и може да умре“ во зависност од донесените одлуки. Предупредува на неспособноста на Европа да се соочи со ризиците од светот во кој правилата на игра се променети.

Претседателот, исто така, разговара за идните предизвици, нагласувајќи го ризикот дека Европа ќе биде ослабена или дури отфрлена во текот на следната деценија, особено поради заканата од иранскиот нуклеарен развој.

Застапувајќи ја европската стратешка автономија во областите на економијата и одбраната, Макрон сака Европа повеќе да не зависи претерано од Русија за енергија, а САД за безбедност. Тој повикува на изградба на веродостојна европска одбрана која ќе ја гарантира безбедноста на континентот без да биде подредена на американските интереси.

Накратко, говорот на Емануел Макрон ја нагласува потребата Европа да се еманципира од странските влијанија и да ја преземе сопствената судбина пред тековните и идните геополитички предизвици.

Анализа на уредникот на ЕУ Ромапрес

Сулејман Мухадјер -Мике

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading