Spread the love

Винсент  Родригез е директор на Комисија за филм Житана од Шпанија.

Тој е воедно е  и предавач  во Универзитетот во Вашингтон по предметот Империите и нивното наследство, и проект менаџер на неколку ромски организации од Шпанија.

Винсент во 2022 година имаше своја промоција во Берлин  на краткиот документарен филм „ Фамилија Ујвари„  каде ја разкажува судбината на малото 3 годишно ромче кое бил убиен од страна на нацистите во Германија, за време на Втората светска војна.

Во интервјуто за ЕУ Ромапрес кое можете да го погледнете подолу , односно на  You tube каналот на ЕУ Ромапрес, Винсент се осврнува на предизвиците околу учеството на ромски филмски  работници ,на филмски фестивали како што е Канскиот филсмки фестивал.

Тој вели дека Ромите имат капацитет, имат приказни кои со сигурност  кино индистријата ке биде заинтересирана да бидат прикажани на кино платното, и на престижните филмски фестивали. Но како што вели, тие Роми кои партиципират во дебати на вакви фестивали немат ромска методологија и се потчинети на не ромската кино идеолошка перспективи.

За своето учество и учеството на неколку ромски активисти на Канскиот фестивал под покровитеслтво на неговата Комисија за филм Житанија, тој вели дека ова е историски момент за ромската заедница пред се што досега немало толку голем број  ромски преставници на еден таков престижен филмски фестивал, и тоа е успех кој ке гарантира да во следните години преку контактите кои ке бидат остварени на фестивалот, да се најде  решение и пристап на ромски филмски работници со свои етничко чисти филмови, од сценаристи, режисери, продуценти и актери.

Погледнете го целото интервју подолу:

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading