Spread the love

Иако поминаа 18 години од смртта на Вида Павловиќ една од најпознатите ромски естрадни пејачи на просторот на поранешна СФРЈ, таа ова недела е се уште активна по навестувањето за рушење на нејзината семејна куќа во белградската општина Вождовац.
Инаку, оваа куќа беше во очите на јавноста за монструозниот повод од 2019 година, кога во неа се случи убиство. Потоа еден млад човек убил друг, откако цела ноќ пиеле, пишуваа тогаш медиумите. – Имаше неколку наследници, со години нема никој. Колку што знам имаа спор околу тој имот. И тоа убиство се случи пред неколку години, издадено е, како што се сеќавам, таму живееле некои сезонски работници. Откако се случи тоа, сите кружат низ таа куќа во широк круг. На крајот се вели дека е опседната. Досега требаше да падне неколку пати, но доцнеше. Последен пат беше во март, сега најавуваат за лето.
Летото помина, најверојатно се очекувала дозволата за ружење на семејнта куќа на Вида, на чије место ке се гради зграда,
Многумина се сомневат дека куќата е клета м и дека тоа се само гласини кои се шират како би ја омамиле јавноста со тоа што би дошле до дсозвола за градба од трети лица, а за кои најверијатно наследниците на куќата се договорија да ја продадат.
Вида Павлович имаше одлична кариера и многу деловни успеси, и често ја наеруваа кралица на ромската музика.
По два неуспешни брака, нејзината најголема тага беше што немаше деца, а никогаш не криеше колку и е тешко. Таа често ја гаснела тагата со алкохол, а на крајот нагло и се влошило здравјето и ненадејно починала на 60-годишна возраст. Таа е погребана во Футог.
Сосетката која живее во куќата спроти Видина го евоцираше споменот на неа како сосетка.
-Тажна е судбината на Вида. Таа немаше деца со Стив, многу страдаше поради тоа. Јас сум нејзиниот прв сосед, како што гледате, живеам спроти неа. Ја гледав често, беше многу пријатна жена. Имаше проблеми со алкохолот и висок притисок, не се грижеше за себе, затоа рано си замина – се присети соседот, а потоа додаде:

– Стева и таа живееја таму со години. Кога се развеле, тој продолжил да живее таму со неа во куќата, но секој во својот дел. Имаа добра комуникација, не се караа. На многумина им беше чудно во тоа време, но тоа беше нивна одлука. Тие настапија заедно. Подоцна ја остави, се премажи, па таа на крајот остана сама – заклучува љубезната сосетка.
Бидејќи споменот на Вида сè уште живее на овие простори, друг сосед ни кажа дека кај пејачката редовно доаѓале други легенди на народната музика, како покојниот Шабан Шаулиќ и Цуне Гојковиќ и дека сите на улица имаат бесплатен концерт. во која сите уживаа.

– Имаа клуб во куќата, мислам дека се викаше „Романитар“. Вида и Стева го водеа тој клуб, беше затворен и таму се собраа само музичари, за нивна душа. Имав можност да видам многумина низ прозорецот кога доаѓаа. Се сеќавам на покојниот Шабан, Цунет… Таму слушав многу музика. Во лето, кога го отворам прозорецот, тој само брмчи. Кон крајот гласот на Види ослабна, можеше да отпее само неколку песни – се присети таа.
Целата сторија можете да ја прочитате на следниот линк:

https://www.kurir.rs/stars/4243702/rusi-se-ukleta-kuca-vide-pavlovic?utm_source=facebook&utm_medium=aj&fbclid=IwAR0pKpn9OFvlLNxbJs7u_NIpvoRUsHmKZaX-9l0c1DIfeQA_XmEhQITtqeQ

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading