Spread the love

Слушнав израелски офицер како вели – исклучете ја Ал Џезира. Да не постоеше Ал Џезира, да немаше арапски ТВ станици и новинари кои си ги ризикуваа животите во Газа, кој ќе ја покаже палестинската гледна точка? Покрај еден, мора да ја слушнеме и другата страна во конфликтот, за да процениме самите која е вистината. Читам дека досега загинале 18 новинари.
Си помислив, кој ќе ја одрази ромската гледна точка во посериозно влошување на ситуацијата во Европа? Со Ковид ги затворија населбите со полиција и имаше универзално одобрение. Колку сака во друга прилика повторно да бидат затворени? Еве една лесна, полека лансирана теза за „цигански терор“ („не тероризираат со музика“).

 

Концептот на „цигански криминал“ со текот на годините еволуираше во концепт на „цигански терор“, благодарение на професорите како Мирчев и таквите политичари како Сидеров.
Но, за момент да замислиме дека екстремните националисти ќе ја преземат власта во Бугарија, Унгарија или Словачка и да одлучат да спроведат „антитерористичка операција“ во некое големо ромско гето кое се побуни. Има повредени лекари, полицајци, државни службеници, а државата интервенира. Ја испраќаат жандармеријата и војската во ромските маала да воспостават „ред“ за заштита на „националната безбедност“ и да ја отстранат „заканата“. Им помагаат фудбалските кампањи и волонтерски одреди „патриоти“. Ќе има ли масовни протести за одбрана на циганите во Лондон, Брисел и Њујорк? Дали луѓето ќе излезат на улица? Се разбира не. Нема ни да разберат што се случува, бидејќи големите западни медиуми едноставно нема да покажат што се случува со Ромите затворени во гета. Нема да има ромски новинари од местото на настаните, нема да има известување, тотална цензура. Ова е цивилизирана Европа и таму не се случуваат такви работи.
Таа и сега гледиштето на Ромите ја нема. Ги гледам утринските емисии на бугарската телевизија – прикажуваат маскирани полицајци кои демонстративно апсат Роми, секој ден во различна ромска населба. Рацете им се искривени зад грб – како да ги задржуваат опасните повторливи убијци. Ова беше борба против купување гласови – „превенција“ и „почит“. Обично ги задржуваат неколку часа, ги тераат да потпишат протоколи за предупредување дека нема да се занимаваат со купување гласови и ги пуштаат. Но, медиумскиот ефект е постигнат.

Предлозите се дадени. Антициганизмот е во пораст. Така е со сите влади, веќе не е важно кој е главен. Во исто време, на истите телевизии се гледа обвинител од Перник, кој брутално ја претепал сопругата, но тој гордо оди на слобода, а новинарите го бркаат по улица за интервју. Контраст!
Но, ниту еден новинар не ги интервјуирал приведените лоши цигани. Го слушаме само официјалниот став на локалниот полициски началник и толку. Го слушаме само гласот на државата. Ретко кој од соседството зборува, но сепак внимателно избираат кого да покажат.

Презумпција на вина – Шом се циганите се виновни. Така беше и со двете момчиња во Војводиново кои претепаа командос. Не ја слушнавме нивната верзија. Нема ромски медиуми, нема ромски новинари. Нема рамнотежа. Сите застанаа на страната на војската – чист како крин од долината. Доброто наспроти злото. Светлина наспроти темнина.
Овде Александар Урумов прави врска меѓу настаните во Газа и настаните во Војводиново. Се сеќава на неговата статија од 2019 година со наслов „Нанаиси Христос? Тогаш Алаху акбар“. Поранешниот агент на ДС сугерира дека бидејќи не биле евангелизирани, затоа двајцата цигани го претепале командосот. Да веруваа во Исус немаше да го направат тоа. Меѓутоа, овие цигани многу лесно би можеле да бидат регрутирани од радикалните исламисти. Затоа во селата морало да се проповеда христијанството. “Бре бре… и дали е ова дел од „превенцијата“? И, се разбира, Урумов го поддржува Израел и повремено прикачува цитати од Библијата.” . Како од  учебник. А некои религиозни луѓе, од кои половината мора да се заблудени Роми, екстатично уживаат во него.

https://epicenter.bg/article/Aleksandar-Urumov–Nanaysi-Hristos–Togava–Allahu-akbar–/172531/11/0?fbclid=IwAR0SJ9JpRWb_KCbOj5F8vuwSVxGk-SZbPE_1JqXab9D7lGi8A9sFd9wXLl0

Но, таквите „добри луѓе“ само повторуваат идеи кои веќе нашле добар терен во конзервативните кругови на Западна Европа – тие не прават голема разлика меѓу циган од Бугарија и бегалец од Палестина или Авганистан. Таму се развиваат опасни процеси меѓу некои од политичките и интелектуалните елити кои замислуваат Хантингтонов „Судир на цивилизациите“, Крстоносните војни во Ерусалим, Светиот Грал итн. (интересно на која цивилизација припаѓаат циганите и на која страна од конфликтот ќе бидат).
Но, нема доволно медиуми и новинари кои сакаат да зборуваат на оваа тема. Не е модерно, не е популарно, темата не предизвикува симпатии или солидарност. Негативната слика за Циганот во Европа е веќе наметната, дури и „вклучувањето“ на Ромите стана лош збор. Не се од „нашата цивилизација“, дали се од Азија, дали се од Африка, дали се од Атлантида, знае ѓаволот, но не се од „нашата цивилизација“, ги затвораме, ги тераме да учат, работат, адут, но…

Сега половина Европа е за Палестина, другата половина е за Израел. Затоа што Палестинците и Израелците во текот на годините имаа свои лоби и работеа многу напорно за нивните каузи. Но, што е со ромот?
Европа ќе се обедини против нас. Тоа е затоа што следевме погрешни политики, погрешна агенда која не беше наша туку туѓа. И сега сме сами, дури и без медиуми. Пригушено, изолирано, затворено под невидлив стаклен капак. Сами со волците во овчо количе кои дојдоа меѓу нас со слатки муабети за „интеграција“ и повици за помирување и молитва. Сакаат да ни стават круна од трње и да не распнат. Да се ​​искупи за гревовите на другите. Курбан, цигански Курбан, подготвен за жртва – да оди сам до Голгота.

Орхан  Тахир

дипломран правник и ромски активист

Оваа колумна го изразува личното мислење на авторот и може да не се совпаѓа со редакцискиот став на ЕУ Ромапресс во целина.

Оригинален текст на бугарски:

Курбан
Слушах един израелски офицер да казва – изключете си “Ал Джазира”. Ако я нямаше Ал Джазира, ако ги нямаше арабските телевизии и журналисти, които рискуват живота си в Газа, кой щеше да покаже палестинската гледна точка? Освен едната трябва да чуем и другата страна в конфликта, за да можем сами да преценим каква е истината. Четох, че 18 журналисти са загинали до момента.
Замислих се, а кой ще отразява ромската гледна точка при по-сериозно влошаване на ситуацията в Европа? При Ковид затвориха махалите с полиция и имаше всеобщо одобрение. Колко му е да ги затворят отново по друг повод? Ето лека, полека се лансира тезата за “цигански терор” (“тероризират ни с музика”). Концепцията за “циганска престъпност” еволюира през годините в концепция за “цигански терор”, благодарение на такива професори като Мирчев и такива политици като Сидеров.
Но да си представим за миг, че крайни националисти взимат властта в България, Унгария или Словакия и решават да направят “антитерористична операция” в някакво голямо ромско гето, което се е разбунтувало. Има пострадали лекари, полицаи, държавни служители и държавата се намесва. Пращат жандармерията и армията в ромските квартали да въдворяват “ред”, за да защитят “националната сигурност” и да отстранят “заплахата”. Футболни агитки и доброволни отряди от “патриоти” им помагат. Ще има ли масови протести в защита на циганите в Лондон, Брюксел и Ню Йорк? Ще излязат ли хората по улиците? Не, разбира се. Те даже няма да разберат какво става, защото големите западни медии просто няма да покажат какво се случва с ромите, затворени в гетата. Няма да има ромски журналисти от мястото на събитията, няма да има никакво отразяване, пълна цензура. Това е цивилизована Европа и в нея не стават такива работи.
Тя и сега ромската гледна точка я няма. Гледам сутрешните блокове по българските телевизии – показват маскирани полицаи как показно арестуват роми, всеки ден в различна ромска махала. Извили са им ръцете отзад – сякаш задържат опасни убийци-рецидивисти. Това било борба срещу купуването на гласове – “превенция” и “респектиране”. Обикновено ги задържат за няколко часа, карат ги да подпишат предупредителни протоколи, че няма да се занимават с купуване на гласове и ги пускат. Но пък медииният ефект е постигнат. Внушенията са направени. Антициганизмът нараства. Така е при всички правителства, вече няма значение кой управлява. В същото време същите телевизии показват прокурор от Перник, който жестоко пребил жена си, но наперено се разхожда на свобода, а журналистите го гонят по улицата за интервю. Контраст!
Но нито един журналист не интервюира задържаните лоши цигани. Чуваме само официалната позиция на местния шеф на полицията и толкова. Чуваме само гласа на Държавата. Рядко се изказва някой от махалата, пак избират внимателно кого да покажат. Презумпция за виновност – шом са цигани са виновни. Така беше и с двете момчета във Войводиново, които набиха един командос. Ние не чухме тяхната версия. Няма ромски медии, няма ромски журналисти. Няма баланс. Всички взеха страната на военния – чист като момина сълза. Доброто срещу злото. Светлината срещу тъмнината.
Ето и Александър Урумов прави връзка между събитията в Газа и събитията във Войводиново. Припомня своя статия от 2019, озаглавена “Нанайси Христос? Тогава Аллаху акбар”. Бившият агент на ДС внушава, че понеже не били евангелизирани, затова двете циганчета пребили командоса. Ако вярвали в Исус нямало да го направят. Обаче много лесно тези циганчета можели да бъдат вербувани от радикалните ислямисти. Затова трябвало да се проповядва християнството в махалите. Бре, бре… и това ли е част от “превенцията”? И естествено Урумов подкрепя Израел и качва отвреме на време цитати от Библията. Като по учебник. И някакви вярващи хора, половината, от които сигурно са заблудени роми, възторжено му се радват.
Но такива “добри хора” само повтарят идеи, които вече са намерили добра почва в консервативните среди на Западна Европа – те не правят голяма разлика между циганина от България и бежанеца от Палестина или Афганистан. Опасни процеси се развиват там сред част от политическите и интелектуалните елити, които си представят “Сблъсък на цивилизациите” по Хънтигтън, Кръстоносни походи към Йерусалим, Свещен Граал и т.н. (интересно към коя цивилизация са циганите и от коя страна на сблъсъка ще са те).
Но няма достатъчно медии и журналисти, които да искат да говорят по тази тема. Не е модерно, не е популярно, темата не предизвиква съчувствие или солидарност. Наложен е вече отрицателният имидж на Циганина в Европа, даже “включване” на ромите стана лоша дума. Не са от “нашата цивилизация”, от Азия ли са, от Африка ли са, от Атлантида ли са, един дявол знае, но не са от “нашата цивилизация”, затваряме ги, караме ги да учат, да работят, да козируват, ама…
Сега половин Европа е за Палестина, другата половина е за Израел. Защото палестинци и израелци през годините си имаха своите лобита и работиха много усърдно за своите каузи. Но стане ли дума за ромите – Европа ще се обедини срещу нас. Това е така, защото следвахме грешни политики, сбъркан дневен ред, който не беше нашия, а на някой друг. И сега сме сами, даже и без медии. Заглушени, изолирани, затворени под невидим стъклен похлупак. Сами с вълците в овчи кожи, влезли между нас със сладки приказки за “интеграция” и призиви за примирение и молитва. Искат да ни сложат трънен венец и да ни разпнат на кръста. Да изкупим чуждите грехове. Курбан, цигански курбан, подготвян за жертвоприношението – сам да върви към Голгота.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading