Spread the love

Текстот „Влијанието на (не)правдата врз Ромите: поткопување на демократското владеење и владеењето на правото во Република Северна Македонија“ од Менсур Халити е сериозна загриженост за системот на неправда, политичка манипулација со правдата и падот  на демократските вредности во Северна Македонија.
Халити започнува со предизвикувачки тон, посочувајќи на потресната трагедија од смртта на 10-годишното ромско дете и минималната казна што предизвика гнев во јавноста.

Манипулацијата со правдата се прикажува како пресметан потег на политичката елита, со цел зачувување на политичката моќ и дека минималната казна не е резултат на фер суд, туку пресметан маневар на политичката елита. Ова го дава тонот за критика на политичката манипулација на  правдата со цел да се зачува политичката моќ.
Халити ова проклето oбвинение го толкува како политички пејсаж.

Текстот укажува на дискриминацијата на Ромите во правосудниот систем, покажувајќи дека минималните казни се особено изразени кога се во прашање Ромите. Ова дополнително го засилува чувството на системско непочитување.
Дискриминацијата кон Ромите во правосудниот систем, е сурова правда што им е дадена на Ромите во споредба со другите.

Овој дел ја истакнува перцепцијата за системско непочитување кон Ромите.
Во истиот  контекст текстот на Халити може да се анализира како селективната правда која ја нагризува структурата на демократските принципи, претворајќи ги судниците од бастиони на непристрасноста во алатки за политичка манипулација. Халити тврди дека демократијата во Северна Македонија  е суштински поткопана.

Реакцијата на Ромите на неправдата е прикажана како борба не само за правда, туку и за политички промени, и според Халити ова е политичка војна, а не само правна битка.

Важноста на решавањето на овие прашања се анализира во контекст на аспирацијата на Северна Македонија за влез во ЕУ.
Халити предупредува на контрастот помеѓу политичката трагедија во правосудниот систем и вредностите на ЕУ.

Во целина, текстот предупредува на сериозни проблеми во правосудниот систем на Северна Македонија, создавање длабока неправда кон Ромите и потреба од итни демократски и политички промени со цел да се зачува правдата, еднаквоста и достоинството на сите граѓани.

Целиот текст можете да го прочитате на следниот линк:

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading