Spread the love

Соопштението на Малцинската иницијатива изразува загриженост за недоволното внимание посветено на жртвите Роми во концентрационите логори за време на Холокаустот. Во соопштението за медиумите од МИ се истакнува дека, иако денес се сеќаваме на жртвите на холокаустот, Ромите кои загинаа за време на нацистичкиот режим често се заборавени. Се критикува недостигот на споменување на Роми во дневниот весник на јавниот сервис РТС и во изјавата на претседателот на Србија на социјалната мрежа.
Дополнително, во соопштението се посочува и настанот одржан во Етнографскиот музеј во Белград во спомен на загинатите Роми во Втората светска војна. Сепак, нагласена е недоволната видливост на жртвите Роми на самиот ден на холокаустот на јавниот простор. Се посочува дека често кога се споменуваат жртвите на холокаустот, како споредна нота се додаваат Ромите, иако вистинската жртва на Ромите била голема, со над 1,2 милиони Роми жртви, а оваа историска вистина останува недоволно расветлена.
На крајот, Иницијативата за малцинствата ги повикува медиумите да ја објават оваа изјава за да им оддадат почит на сите жртви на холокаустот, особено нагласувајќи ја потребата да се признаат Ромите како значајна група која страдала од нацизмот. Ова изгледа како апел за поголема свест и признавање на жртвите Роми во контекст на холокаустот, особено на денот кој има меѓународно значење поради историскиот датум.

Целото соопштение можете да го прочитате

SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Manjinska inicijativa izrazava zabrinutost za javni zaborav romskih zrtava u koncentracionim logorima. Danas, 27.januara kada se secamo zrtava Holokausta, ne smemo da zaboravimo stradale Rome za vreme nacizma.

U dnevniku na javnom servisu RTS-a pomenut je Dan secanja na zrtve Holokausta, ni u jednom kontekstu nisu spomenuti Romi. Takodje, predsednik Srbije na svom nalogu na mrezi X je spomenuo jevrejske zrtve, ali romskih se nije setio.

Poznato nam je da je 24. Januara 2024. u Etnografskom muzeju u Beogradu održana manifestacija pod nazivom „U spomen na Rome stradale u Drugom svetskom ratu“.

Medjutim, cini se da na sam Dan Holokausta za romske zrtve nema mesta u javnom prostoru. Nekako, namece se utisak da kada se navode zrtve Holokausta cesto to bude „i Romi“, a istorijska istina je da je preko 1,2 miliona Roma stradalo u Holokaustu i da je ta zrtva romskog naroda istorijski jos uvek nedovoljno rasvetljena.

Manjinska inicijativa ovim obracanjem poziva medije da objavljivanjem ovog saopstenja odaju pocast svim zrtvama Holokausta, ukljucujuci naravno, Rome kao velike stradalnike od strane nacizma, na dan koji je za to na medjunarodnom planu i odredjen zbog istorijskog znacaja datuma.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading