Spread the love

Наградата Тајса, манифестација на основните принципи на ERIAC, стои како светилник за духот на ромската историја и културното наследство.

Целта е да ги обликува и да ги сервира формите на ромското културно изразување за идните генерации, во чест на поединци кои служат како водечки гласови во ромското културно движење. Оваа престижна награда има за цел да ја всади и поттикне гордоста на Ромите притоа покажувајќи ја креативноста, виртуозноста и талентот на ромските културни продуценти.

Церемонијата за доделување на наградата за културно наследство Taјsa за 2023 имаше извонредна вечер, со ѕвездена постава на уметници кои придонесуваат со своите уникатни гласови на прославата. Меѓу нив е и младото музичко чудо Пенелопе Тордаи од Унгарија, победник на натпреварот за горди ромски таленти ERIAC. Моника Лакатос, прославената пејачка на бендот Роменго и добитничка на наградата WOMEX за 2020 годинакрасејки ја сцената придружувана од талентираниот гитарист Михали „Мази“ Ростас.
Свој настап имаше и исклучителниот фламенко пијанист Антон Кортес, неодамна почестен со престижната Venencia Flamenca.
Имено, наградата Тајса, симбол на поддршка и за придонесот и самоопределувањето на Ромите, е финансирана секоја година од придружните членови на ERIAC.
Во 2023 година, наградата предвидува значителна донација од 10.000 евра, дополнително нагласувајќи ја посветеноста за препознавање и поттикнување на културната извонредност на Ромите.

Важно е да се оддаде признание за заедничкиот напор зад оваа културна екстраваганција, при што церемонијата за доделување на културното наследство Тајса за 2023 година е кофинансирана од германското Сојузно Министерство за надворешни работи и Европската комисија, како дел од проектот ERIACNET4EU и ERIAC.
Овој настан не само што го слави богатата ромска култура, туку и ја истакнува важноста на меѓународната поддршка и соработка во зачувувањето и промовирањето на културната различност.

Ово годишната награда на „Тајса“ ја освои Малгоржата Мирга-Тас ромски современ уметник и активист од Полска, чија работа се осврнува на антироманизмот и стереотипи кои се развиват во  афирмативна и ситуирана иконографија на ромската заедница од перспектива на малцинскиот феминизам. Во нејзините дела се издвојуваат карактеристични дезени и форми, без разлика дали се на хартија, ткаенина или скулпторски елементи. Таа се занимава и со општествени активности, против дискриминација и исклученост.

Видеото е преземено од ФБ страната на ЕРИАК

https://www.facebook.com/EuropeanRomaInstituteERIAC/videos/334818319166542

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading