Spread the love

Во вчерашниот трагичен инцидент во ромската населба Шуто Оризари во Скопје, четиринаесетгодишно момче беше жртва на брутален напад на двајца малолетници на иста возраст. Младиот Ром бил избоден и итно пренесен во градската болница во Скопје на реанимација и лекување на повредите со кои се здобил.

Полицијата брзо реагирала и во ист ден уапсила двајца малолетни напаѓачи. Сепак, до денес не се дадени дополнителни информации за мотивите на нападот. Иако се шират шпекулации дека напаѓачите се од албанска националност, полицијата е воздржана во давање дополнителни објаснувања. Постои страв дека ширењето информации за етничката припадност може да предизвика тензии и дополнителни проблеми во веќе чувствителен социјален контекст.

Пријателите и познаниците на четиринаесетгодишникот го опишуваат како мирен и повлечен млад човек кој никогаш не бил вклучен во конфликти и немал никакви проблеми на училиште. Неговиот напад предизвикува загриженост кај локалните заедници, а повиците за воздржаност и солидарност стануваат се почести за да се избегнат потенцијални тензии.

Семејството на жртвата , бара итна и темелна истрага со цел да се утврдат точните мотиви на нападот и одговорните да се изведат пред лицето на правдата. Тие ја нагласуваат и потребата од заеднички напори за создавање на инклузивно општество кое ќе обезбеди сигурност и поддршка за сите граѓани, без разлика на нивната етничка припадност. Понатамошен развој на ситуацијата се очекува во наредните денови, а заедницата нетрпеливо ја чека правдата за младиот Ром.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading