Spread the love

Како што беше објавено на нашиот портал ЕУ Ромапрес, кога во средината на месец јуни Украинец со нож убил еден Ром, а друг ранил во чешкиот град Брно, само поради пуштање на гласна музика, неколку Меѓународни ромски организации го повикаа украинскиот претседател да ги осуди нападите врз Ромите, а чешката полиција брзо да ги истражи случаите

Неодамнешните конфликти меѓу напаѓачите кои медиумите ги идентификуваа како граѓани на Украина и припадниците на ромското малцинство во два чешки града, предизвикаа бран загриженост и барања нивните истраги да бидат темелни. Мрежата на европските ромски грасрут организации (ЕРГО) и МЦО Ромскиот женски фонд „Чирикли“, ромска организација во Украина, апелираат до чешката полиција и Министерството за внатрешни работи да преземат решителна, брза акција за да се осигураат дека на сторителите ќе им се суди.


Ромските организации, исто така, бараат од украинскиот претседател Володимир Зеленскиј да ги повика украинските државјани кои живеат во странство да ја почитуваат различноста и да се воздржат од извршување каков било вид на криминал или насилство. Организациите бараат воведување мерки за спречување на идни инциденти од ваков вид.

Организациите испратија изјава за таа цел до серверот за вести Romea.cz, објавена во целост подолу. Тие реагираат на неодамнешната смрт на еден млад Ром во Брно и на конфликтот меѓу Ромите и тројца граѓани за кои се вели дека се од Украина во Пардубице, при што еден млад Ром се здоби со повреди на лицето од нож .

„Темелната, ефикасна и непристрасна истрага за инцидентите, заедно со целосната транспарентност во известувањето за нејзините резултати, ќе обезбеди правда за жртвите и ќе испрати јасна порака до општеството дека овие видови на злосторства се неприфатливи и нема да се толерираат“, велат организациите во нивното заедничко соопштение. Тие го повикаа украинскиот претседател Зеленски да заземе јасен став и по ова прашање.

„Бидејќи претседателот Зеленскиј неодамна ја посети Прага , би сакале да му го свртиме вниманието на фактот дека поединци од ромското малцинство неодамна биле подложени на напади во Чешката Република, наводно од украински државјани. Нашите организации бараат од претседателот Зеленски да им се обрати на сите украински државјани (без разлика на етничката припадност) кои побарале привремена заштита во Чешката Република и другите европски земји, повикувајќи ги да прифатат живот на социјална хармонија и толеранција во нациите кои толку великодушно прифатиле нив, нагласувајќи ја важноста од почитување на различностите и воздржување од извршување какви било прекршоци или акти на насилство“, велат од Мрежата ЕРГО и Фондот на Ромите на ИЦО „Чирикли“.во заедничката декларација испратена до серверот за вести Romea.cz.

Еден од важните повици што ги упатуваат организациите е за тоа како се третираат жртвите на криминал од ромско потекло. Според нив, од суштинско значење е со нив да се постапува праведно и без дискриминација.

Организациите, исто така, истакнуваат дека Украинците Роми кои бараат привремена заштита се дискриминирани . „Во контекст на руската агресија врз Украина, извештаите на локалните невладини организации укажуваат на разлика во третманот во земјите кои примаат, вклучително и во Чешка, на бегалците од етничка основа на Украина наспроти бегалците со потекло од ромското малцинство, а вторите често се сметаат за „Роми“. мигранти, а не како бегалци, и затоа им се оневозможува еднаква помош и поддршка“, изјавија од организациите, додавајќи дека таквото однесување, предизвикано од антициганизам и расизам, може да биде потенцијален поттик за други слични насилни инциденти кои би доведоа до ужасни последици и состојба на неказнивост и несигурност.

ЗАЕДНИЧКА ДЕКЛАРАЦИЈА НА МРЕЖАТА ЕРГО И ЖЕНСКИ ФОНД ИЦО РОМА „ЧИРИКЛИ“

Потребна е итна акција за да се држат одговорни сторителите на неодамнешните напади на Ромите во Чешка

Властите во Чешката Република мора да дејствуваат брзо и одлучно за да ги изведат пред лицето на правдата сторителите на двата неодамнешни напади (еден од нив фатален) врз Роми во текот на јуни 2023 година во Брно и јули 2023 година во Пардубице.

Мрежата ЕРГО и Фондот на Ромките на МЦК „Чирикли“ ги повикуваат чешката полиција и Министерството за внатрешни работи да започнат брза, ефикасна и непристрасна истрага за овие злосторства и да спроведат мерки за да се спречат слични инциденти да се случат во иднина.

Првата трагедија се случи во Брно-Бистрц, во близина на трамвајската постојка Přístaviště, на 10 јуни 2023 година. Неколку лица влегле во расправија која прераснала во тепачка при што наводен странски државјанин од Украина повредил двајца мажи со нож. Дваесет и тригодишен ромски младинец им подлегнал на повредите подоцна во болница.

Вториот инцидент се случи во Пардубице на 1 јули 2023 година. Очевидци велат дека конфликтот се случил во Пардубице помеѓу група Роми и уште тројца мажи, наводно од Украина. Според информативниот сервер Romea.cz, еден од Ромите се здобил со повреди на лицето од нож и морал да добие лекарска помош. Истата вечер тој беше ослободен со два конци.

Темелната, ефикасна и непристрасна истрага за инцидентите, заедно со целосната транспарентност во известувањето за нивните исходи, ќе обезбеди правда за жртвите и ќе испрати јасна порака до општеството дека овие видови на злосторства се неприфатливи и нема да се толерираат.

Мора да се примени правичен и недискриминаторски третман за Ромите жртви на криминал или насилство. Во контекст на руската агресија врз Украина, извештаите на локалните невладини организации укажуваат на разлика во третманот во земјите кои примаат, вклучително и во Чешка, на бегалците од етничка основа на Украина наспроти бегалците со ромско малцинство, а вторите често се сметаат за „ромски мигранти“. а не како бегалци и затоа им се ускратува еднаква помош и поддршка.

Нашите заеднички организации веруваат дека таквиот нееднаков третман, предизвикан од расизам и антицигански ставови кон Ромите, регистрирани во сите инволвирани земји приматели – вклучително и Чешка, но исто така и во Украина – доколку биде толериран или неказнет од властите, може да стане потенцијален поттик. на други слични насилни инциденти, што доведува до страшни последици и состојба на несигурност и неказнивост.

За да спречиме ескалација на насилството, мораме да ги надминеме реактивните мерки и да спроведеме системски превентивни промени во европските земји и Украина. Од клучно значење е да се вклучи ромската заедница во дизајнирањето и спроведувањето на овие промени.

Во Чешката Република, но и во другите земји на ЕУ, и Националната стратегија за интеграција на Ромите и законските пакети за бегалци (како што е Lex Ukrajina ) треба да бидат добро дизајнирани со активно учество на поединци Роми, како и доследно да се спроведуваат. Двата механизми се од суштинско значење за обезбедување на функционално подобрување и опипливи резултати на теренот. Додека едниот (NRIS) се фокусира на подобрување на условите за ромската заедница, другиот ( Lex Ukrajina ) се занимава со прашањата на правдата.

Во Украина, како дел од процесот на пристапување во ЕУ, приоритет треба да се даде и на имплементацијата на Националната стратегија за Ромите и новиот закон за национални малцинства (заедници) на Украина, кој стапи на сила на 1 јули оваа година. Треба да се распределат ресурси за сеопфатни проценки на потребите и насочени програми за поддршка на Ромите бегалци и ВРЛ, вклучително и вклучување на Ромите ВРЛ и бегалци како целна група во програмите за закрепнување и реконструкција, додека дијалогот со ромските заедници за разбирање на нивните специфични предизвици и грижи треба да да се зајакне.

Ако некој од овие елементи недостасува, тоа може да доведе до фрустрација и кај ромските заедници и кај украинските државјани кои живеат во странство, што потенцијално ќе резултира со насилни тензии. Затоа, ја нагласуваме важноста од системски промени кои се добро дизајнирани и добро имплементирани, со значајно учество на Ромите. Преземајќи ги овие чекори, можеме да обезбедиме правдата да надвладее и циклусот на насилство да биде запрен.

Националните власти во европските држави честопати не успеваат соодветно да ги истражат и казнат злосторствата извршени врз ромските заедници, особено кога е вклучена пристрасната мотивација. [1] Ги повикуваме националните власти јавно да го осудат каков било пораст на насилството извршено врз поединци или заедници, истовремено обезбедувајќи нулта толеранција за етничко или расно карактеризирање или вооружување на јазикот.

Понатаму, ги повикуваме властите да покажат вистинска посветеност на овие истраги преку обезбедување максимална транспарентност и темелно испитување на дискриминаторските мотиви зад овие злосторства. Одговорност на државните органи е јавно и недвосмислено да ги осудат ваквите напади како превентивна мерка против идни инциденти.

Бидејќи претседателот Зеленски неодамна ја посети Прага, би сакале да му го свртиме вниманието на фактот дека поединци од ромското малцинство неодамна биле подложени на напади во Чешката Република, наводно од украински државјани. Нашите организации бараат од претседателот Зеленски да им се обрати на сите украински државјани (без разлика на етничката припадност) кои побарале привремена заштита во Чешката Република и другите европски земји, повикувајќи ги да прифатат живот на социјална хармонија и толеранција во нациите кои толку великодушно ги прифатиле. нагласувајќи ја важноста од почитување на различностите и воздржување од извршување какви било прекршоци или акти на насилство.

https://romea.cz/en/world/international-romani-organizations-call-on-ukrainian-president-to-condemn-attacks-on-roma-call-on-czech-police-to-quickly-investigate-the-cases?fbclid=IwAR04e2y703fAwH9btez02nQr13jkqU6E1CRroYs6c6ogax8yAe088Ke0T5g

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading