Пораката на г-ѓа Одри Азулеј генерален директор на УНЕСКО по повод 5-ти ноември денот на ромскиот јазик не е охрабрувачка.
Г-ѓа Одри во своето известување вели дека ромскиот јазик е во висок ризик како јазиик кое пред изумирање, а со него заедно и индетитетот и културата на зелата ромска заедница во светот.
Та воедно бара посебно внимание од страна на сите релеватни фактори за повеќе посветеност заштита и внимание за оживување на ромскиот јазик кој ке продолжи да се негува и кај идните генерации.

Секоја година, на 5 ноември, светот се собира за да го прослави Меѓународниот ден на ромскиот јазик. Овој ден е посветен на чествувањето на богатата и енергична ромска култура, нејзината историја и нејзиниот извонреден јазик. Ромскиот јазик, познат и како ромски, не е само форма на комуникација, туку одраз на издржливоста и убавината на често погрешно разбраната заедница.

Ромскиот јазик: Мелодично богатство:

Ромскиот јазик, со своите бројни дијалекти, опфаќа длабоко вкоренета врска со историјата и традицијата. Тој е индо-ариевски јазик и споделува сличности со хинди, пенџаби и други јазици на индискиот потконтинент. Неговата посебност и неговата континуирана употреба придонесуваат за зачувување на културното наследство и идентитетот на Ромите. Јазичните обрасци и идиоматските изрази го прават ромскиот јазик навистина волшебен, привлекувајќи ги луѓето со неговата поетска привлечност.
Јазик кој ја обединува ромската заедница:
Ромскиот јазик игра витална улога во поврзувањето на ромските заедници распространети низ различни земји и региони. Каде и да се тие, ромскиот јазик станува нишка што ги спојува, негувајќи чувство на припадност и другарство. Преку овој заеднички јазик се зачувуваат приказните, фолклорот и историјата, обезбедувајќи продолжување на енергичната културна таписерија за генерациите што доаѓаат.
Надминување на предизвиците: Патот до зачувување на јазикот:
Меѓународниот ден на ромскиот јазик фрла светлина врз предизвиците со кои се соочува ромската заедница во зачувувањето и унапредувањето на нивниот јазик. Историското угнетување и општествената маргинализација поставија значителни пречки на патот на развојот на ромскиот јазик. Сепак, се прават напори за заштита и подобрување на статусот на јазикот преку образование, културни иницијативи и кампањи за подигање на свеста. Одбележувањето на овој ден не само што му оддава чест на самиот јазик, туку и ја препознава издржливоста и решителноста на Ромите.

Поттикнување на инклузивност и благодарност:

Меѓународниот ден на ромскиот јазик служи како потсетник за општеството да ја прифати јазичната различност и да ја цени убавината што се крие во различните форми на изразување. Преку препознавање и почитување на ромскиот јазик, ние активно промовираме инклузивност и еднаквост за заедницата која издржа предрасуди со векови. Оваа прослава не охрабрува да ја зачуваме богатата културна таписерија на нашето глобално општество.

Заклучок:
Додека го одбележуваме Меѓународниот ден на ромскиот јазик на 5-ти ноември, да се потрудиме да го признаеме и славиме уникатниот културен идентитет на ромската заедница и нивниот величенствен јазик. Со разбирање и ценење на ромскиот јазик, тој ќе подаде рака за поддршка и ќе поттикне инклузивен свет кој ја почитува различноста. Заедно, да ги подигнеме гласовите на Ромите, да ја почитуваме ромската историја и да го прославиме ромското јазично наследство на овој посебен ден и пошироко.
Овој тект е преземен од следниот линк:

Total Views: 504 ,
2 thoughts on “Поракаta на г-ѓа Одри Азулеј генерален директор на УНЕСКО по повод 5-ти ноември денот на ромскиот јазик не е охрабрувачка”
  1. E ova e tova sto nie Romite ne go praktikuvame i leka poleks ke ostaneme bez svojot jazik koj so godini e neguvan i socuvan .Posle ova ukazuvanje treba da se zaprasame koi sme tos nie vo ovoj svet.

  2. Taa pretsedateljara Odi Azulej neja si gi vidi i pripazi evropskite drogasi koi se rasprosyraneti po ulici u sokaci koi za kratko vreme nema da se poznavat koi se go gubat ugledot distoinstvoto i svojata kultura. Dodeka za nas neka misli deka mnigu malce se zainteresirat da se zgolemu budzetot da se podobray uslovite da se podotvorat romski institucii i katedi vo filoloxhkiot fakultet koi mladata generacija je se preobrazat i ke ja xocuvat svojata kultura, a so toa i jazicnata forma ke se podobri niz celiot svet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »