Тензичната состојба во Косово e тема број еден на просторот на Балканот но и пошироко.

Синокешните крвави  пресметки на незадоволните срби со  косовската полиција и со војниците на КФОР, резултуираше со десетина повредени од  трите страни.

По немирите на Северот на Косово, интересно е што САД, кои беа суштински за самото создавање на независноста на Косово, вчера ги осудија потезите на Приштина

Предупредувајки ги  косовските власти дека со наметнувањето на нивните градоначалници во градовите со српско мнозинство, тие ги поткопуваат напорите насочени кон нормализирање на односите.

Насочувањето на самостојна  политиката на Приштина надвор од политиката на САД, ја донесе и првата санкција кон Косово, а  како прв показател е одлуката  што ја донесе синоќа американскиот командант за Европа да го откаже учеството на Косово на „Дефендер Европа 2023“.

Инаку  Србите колективно ги бојкотираа локалните избори минатиот месец.

Србите тврдат дека Приштина не ги исполнува ветувањата и не сака да им ја даде договорената автономија која предизвика  тензична состојба која прерасна во големи немири, со моќност таквиот конфликт да се прошити и ширум регионот.

Ова се случува во тензичен момент за Србија. Во последните денови во Белград се одржаа големи провладини и антивладини протести. Неодамнешното масовно пукање во белградско училиште, исто така, послужи како поттик за политички судири во кои често учествуваат дури и регионалните медиуми. Во оваа смисла, ескалацијата на Косово може да го одвлече вниманието од внатрешните превирања во Србија, или дури и да ги засили тие превирања.

Можеби Курти  се обиде да ја искористи нестабилноста во Србија во обидот да наметне целосна контрола врз северно Косово ,не сметајки на американскиот шамар„ поради брзоплетоста и влегувањето во опасна игра надвор од политиката на САД за Косово.

Добро е што Вашингтон предупредува за потезите на Приштина кои водат кон ескалација на конфликтот, но ако тоа се само празни зборови, тогаш тешко е да се очекува смирување. Се добива впечаток дека САД не ја сакаат оваа ескалација на Косово, но не би било чудно доколку има контрадикторни позиции  помеѓу официјален и личен Вашингтон затоа што Бајден може да каже едно, а Линдзи Греам нешто сосема друго.

 

Во оваа ситуација на Косово, ЕУ ќе мора да преземе многу подиректна улога и да инсистира на итно смирување. Од друга страна, сите знаеја што ќе се случи доколку во понеделник на работа пристигнат градоначалниците, за кои всушност и никој од србското население не гласаше…

I avgo amerikakiri sankcija baši o Kosovo

O tnezikano hali ano Kosovo si tema numero jekh, na sal ko buvlipe taro Balkani numa vi pobuvleste.

Eratune ratvarde protestija taro bičale srbiancora e kosovakere policijaja thaj e askerencar taro KFOR rezultiringja pobuter ratvarde taro so trin riga.

Palo ko birahatluko ko Utaralipe taro Kosovo interesno si so i Amerika kola so zorale ikerena sa o biathinalipe e kosovakoro, erati došakergja o potezia tari Priština.

O dendo zoralo lafi e kosovakere reprezetativnoge sine baši sigjarutno čijbe e šerutne ko komune kote so si majoriteti o srbijancija, kola so ranle o normalipe  e maškar buti keribaskoro.

O legaripe e korkurutne politikakoro tari Priština avrijal tari politika a amerikakoro, angja i avgo sankcija upreder o Kosovo koja so erati o amerikansko komandanti baši Evropa vakergja kaj na ka akceptirinel e Kosov ko leskoro lejbe than ki vežba „ Defender Europa 2023“.

E srbijancija kolektivno bojkotiingje o lokalnikane alusariba ko naklo čon.

O srbijancija havljarena so i priština na pergja o dende lafija baši autonomija  kola so angje tenzije prekal so alope dži ko bare problemija šajdipaja akala problemija te buvljarenpes ko sasto regioni.

Akava čipotingjape ko tenziakoro momenti ani Srbija. Ko palune dive ano belgrad sas protestija antiguvemrmeneteskere thaj proguvementeskere. O paljakeribe ki belgradsko škola, vi agjar sa sa kritčno hali baši politikane maribe kote sol ile than thaj doisave mediumia.

Ko akava hali i eskalacija taro Kosovo sa te cidelpe i sama taro andrune bukja e Srbijakere, jali pa thaj te bajrarenpes o konfliktija.

Saj o Kurti manglja te istamalkerel o bistabiliteti e Srbijakoro ko mangipe te čivel sasti kontrola upreder o utaralo Kosovo, numa na kergja esapi e amerikakere « čamadikankoro » baši sigjarutno potezi thaj lejbe than ki bilači khelin avrijal tari amerikakiri politika baši o Kosovo.

Šukare so o vašington vakerela kaj o potezia e Prištinakere legarena ki eskalacija thaj konflikti, numa šaj vi agjar odova te oven čuče lafijam tega bi ovela sa pareste te džakerelpe  panlo lafi taro duj strane. Akava bi dikelape sa tari rig so i Amerika mangela akaja eskalacija ano Kosvo te čivela ko sansari, numa si vi agjar kontradiktorno sebepi so e amerika isila duj politike jek okoja taro bajden em jekh taro oficijalno vašington prekal i Lindzi Gream.

Ko akava hali ano Kosovo o EU ka trebel te lel podirektno rolja, thaj te insistirinel sigjarutno sansari. Tari vaver rig savore džanena sa  so ka čipotinelpe kana ko avgo di ka resen o šerutne ko komune kaske so khoni taro srbiancija na dengje piro avazi.

 

 

 

Total Views: 265 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »