Spread the love

Независна филмска компанија од Северна Ирска се подготвува за „најамбициозен“ проект досега со нов долгометражен филм.
Lamb Films се надева дека ќе започне со продукција на Rozkvet, воена-драма игран филм кој ја истражува борбата на Ромите за опстанок за време на Втората светска војна, ова лето.
Во режија на Томас Полок и продуциран од Лери Кауан, филмот е напишан од Ендрју МекНил, кој прв ја напиша приказната како драма што се играше низ Белфаст во 2023 година.
Во описот на Розквет пишува: „Сместен во окупирана Чехословачка, Розквет ја раскажува приказната за борбата на една жена да го спаси своето семејство од нацистичкото угнетување.
„Жената Ромка, Ерика, се изолира длабоко во шумата. Меѓутоа, настаните наскоро излегуваат од контрола, кога таа се согласува да му помогне на локалниот отпор во мисијата што тргнала наопаку.
„Со судбината на нејзиното семејство и многу луѓе кои висат на конец, Ерика неволно го зема оружјето со надеж дека ќе направи разлика“.
Филмот има за цел да фрли светлина врз помалку познатата историја на прогонството со кое се соочуваат Ромите/Ромите и тимот верува дека продукцијата претставува единствена можност за автентично прикажување на ромскиот народ, кој останува недоволно застапен во главните медиуми.
Ѕвездата и копродуцентот на филмот, Катарина Кокениова, е од ромско потекло и помогна во развојот на сценариото на начин автентичен за нејзината култура. Во 2006 година таа и нејзиното семејство се преселиле во Северна Ирска, најмногу поради недостатокот на можности за вработување на Ромите во нејзината родна Словачка.
Оттогаш, таа повторно ја воспостави својата кариера, на крајот обезбедувајќи застапување во актерска агенција со седиште во Белфаст и Лондон и појавувајќи се во повеќе национални телевизиски кампањи.
Таа рече: „Оживувањето на оваа приказна ми е многу блиску до срцето, бидејќи, за жал, сè уште е многу релевантно. Кога повеќето луѓе го слушаат зборот „циган“, обично ми носи негативни слики на ум.
„Се надеваме дека ќе го прикажеме нашиот народ во поинакво светло од она што обично го прикажуваат во медиумите и што е најважно да им оддадеме комеморација на сите оние кои ги загубија животите борејќи се против неправдата.
Лери Кауан и Томас Полок веќе соработуваа на неколку успешни кратки филмови и документарни филмови, како и претходно искуство во олеснување на програми за заедницата засновани на уметност со маргинализирани заедници.
Lamb Pictures моментално води кампања за групно финансирање за да го отпочне проектот.

Линк од оригиналниот текст

https://www.belfastlive.co.uk/whats-on/film-news/rozkvet-belfast-filmmakers-take-most-29138832?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3ud1U-Ih1Dd_8ultoe8F8SvGlqBpNL0smGP7KERfUilEJXBRpPWvjHPYc_aem_AWm6rSBQmpqyMqfnE-gdaroV83RTiupxhEgi7iA_ZU7WXlrrDel2-xnmmnA-Mvx1M0z2CHkgwiIC4Yh8iBBqsosf

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading