Spread the love

Во изминативе неколку дена, многу Роми од Бугарија на социјалнтѕе мрежи се пожалија дека не им било допуштено да влезат во СР-базенти, на неколку места во Бугарија.
Ова заедница од неколку бугарски градови каде не им било допуштено да се рекреативат, се пожалија дека, обезбедувањето на базените ако приметат дека си со потемна кожа, измислуват образложение од типот, „Ова е приватна забава„ или„ Базенот е полн„.
Жртвите на ваков тип на дискиминација велат дека не е проблемот што некој е чист, пендантен дури не игра ниту улога образованието туку националната припадност, во овој случај да си Ром.
Меѓу оние на кои не им било досволено да влезат, биле млад пар од кој едниот е инжињер а сопругата медицинско лице.
Ваков тип на дискриминација врз ромите во Бугарија, не е првпат, тоа се случува во во неколкуте последни години со кој бројот на СР базенти на кој не им се дозволува влез на ромската заедница од година во година се повеќе расте, а властите како да замижуват пред овој расистички чин на белата супериорна бугарска власт.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading