Spread the love

Во изјавата за Ромапрес ромскиот активист Јалчин Неџипов заедно со локалната ромска заедница од Кочани, зборуваше за локалната самоиницијатива за откуп и припрема на муслиманско ромски гробишта.
Ова акција произлезе од потребата за нови гробни места поради кое според Неџипов старите гробишта се преполни и немат повеќе простор за нови погребувања.
Со одобрение на општината Кочани и урбанистичкиот план и дозола за ваква намена ромската муслиманска заедница заедно со околу 100-ина Турци откупија парцела која ке биде наменета за ова цел.
Финансирањето за откуп на ова парцела според Неџипов е самофинасиран од локалната ромска заедница, а дел и од Ромалитико – Институт за истражување и анализа на политики кои издвои финансиска помош од 370.000 иљади денари ( околу 6000 евра).
Инаку ова било еден од галвните приоритет на ромската заедница од Кочани, во која
и работните активности во парцелата ја извршуват доброволно ѓраѓаните
Неџипов исто така за Ромапрес најавува дека во план е да се откупат и други парцели.

https://www.facebook.com/messenger_media?attachment_id=10060768773964804&message_id=mid.%24cAAAAB2Ib3yiRHBd3WmK6tIrfPTXX&thread_id=100000565825079

Повече во видеот на Ромапрес

Фотографии испратени од Јелчин Неџипов

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading