Spread the love

Ромскиот аџилак во Света Марија во Камарк (Les Saintes-Maries-de-la-Mer) е важен културен и верски настан за ромската заедница, одржуван во мало село на брегот на јужна Франција, во регионот Камарг. Ова аџилак привлекува илјадници Роми од целиот свет секоја година во мај, за да ја прослават својата заштитничка светица, Света Сара.
Главната фигура на аџилак е Света Сара, позната и како “Црна Сара” или ” Кали Сара”. Според легендата, таа била слугинка на трите Марији (Света Марија Магдалена, Света Марија Јакобова и Света Марија Саломеја) кои, според преданието, пристигнале на бреговите на Камарг по распнувањето на Исус.
Аџилакот започнува со масовни церемонии и процесии. Една од највпечатливите е процесијата до морето, каде што статуата на Света Сара се носи до водата, симболизирајќи го нејзиното пристигнување. Ова е придружено со музика, танцување и молитви.
Ова е исто така време за ромската заедница да се собере, да го слави своето наследство и култура. Се одржуваат концерти на традиционална ромска музика, танци и други културни настани кои го слават богатството на ромската култура.
За многу Роми, аџилак е важен религиозен настан и прилика за изразување на нивната вера. Света Сара се смета за чудотворна и многу верници доаѓаат со надеж за исцелување и благослови.
Овој аџилак е посебно значаен за ромската заедница, тој привлекува и други верници и туристи кои се заинтересирани за уникатната културна и духовна димензија на настанот.
Во целина, ромскиот аџилак во Свети Марија во Камарк е значаен верски и културен настан, кој го слави наследството на ромската заедница и нивната посветеност кон Света Сара.

Видео:

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading