Spread the love

Речиси во скоро секоја војна Ромите често пати се на две војно конфронтирани страни, давајки се од себе да ја бранат татковината во која се родени, работат и живеат.
Но, по завршувањето на војните, нивните жртви и херојски постапки често се заборавени и не се споменуваат на меморијалите за паднатите како штотоа е случај со останатитет паднати борци.
Еден од многуте примери е Далибор Димов од ромска националност кој бил војник во Југословенската армија по договор,и кој загина во познатата битка на Кошаре.
Далибор загина на 4 август 1998 година, кога возилото во кое патролирале тој со неговите колеги војници паднало во албанска заседа. Ранет Далибор бил префрлен во Ниш, но не можел да се спаси. Тој имаше 20, и зад себе остави сопруга со петомесечна ќерка.
Далибор беше првиот војник на Југословенската армија кој загина во областа на караулата Кошара.
По 25 години од битката кај Кошаре , беше поставен спомен одбележје за паднатите борци во во селото Обреновац, но неговото име беше пропуштено. И во неговото родно село, Далибор нема свој споменик, а малку луѓе се сеќаваа на овој храбар ромски војник кој го жртвуваше својот живот за татковината.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading