По 50-тиот јубилеј од Светскиот конгрес на Ромите во 1971 година, големи очекувања произлегоа од реформираниот Берлински конгрес [16-18 мај].
Но многумина од присутните си заминаа разочарани. Пред конгресот, имаше некои гласни повици дека овој реформиран Конгрес треба да создаде широка коалиција, како Постојан комитет. Но, тоа не се случи. Дури и малиот ад хок Секретаријат (чиј член сум и јас) не продолжи со редовните видео состаноци првично дизајнирани да помогнат во планирањето на последователен Конгрес.
Декларацијата на Берлин се ширеше овде-онде, но се чини дека две соопштенија објавени таму останаа неактивни; изградба на универзална ромска политичка партија и испраќање делегација во ОН во Женева (конкретно, за да се претстави на тековната седница на Советот за човекови права).
Во однос на подобрувањето на застапеноста на Ромите во ОН, работата е во тек. Светската ромска федерација го зеде ова на своја рака. За ова, би било во корист на сите ако организациите што присуствуваа на Берлинскиот конгрес би размислиле да се приклучат на оваа коалиција, која треба да поднесе барање до ОН за признавање на ромската нација како „народ без територија“.
Ова може да се спореди со радосниот статус прво од ПЛО, а сега од Палестинскиот орган (види обраќање во ОН на палестинскиот амбасадор Риад Мансур).
Патем, сигурно сите се согласуваме дека решението за две држави е добро, за иднината во која Палестина и Израел би живееле рамо до рамо во мир.
Се предлага секој член на Коалицијата да дејствува како рамноправна, автоматска партија во таа коалиција (така што WRF е еден од многуте партнери ). Со разочарувањето по Берлинскиот конгрес, сметам дека ова претставување во ОН треба да биде позитивно преку кој ќе можеме да постигнеме заедно нешто позитивно.
Во меѓувреме, има изгледи за одржување на следниот Светски конгрес на Ромите во Сао Паоло, Бразил, во 2025 година. Домаќин на него ќе биде Федерацијата на Ромите во Бразил. Една од целите на овој Конгрес е да се изгради мост меѓу Ромите во Америка и Европа. Заедно сме посилни! (Исто така, може да донесе свеж воздух на политичката сцена во Европа, каде што постојано сме фрустрирани од конкуренцијата и ривалството).

Моја сопствена порака до Берлинскиот конгрес [пресечено од емитувана верзија] вклучуваше жалба да ги оставиме зад себе старите начини на „кралеви“ и самоназначени претседатели и „експерти“ и да преминеме во ера на избрани претставници. Она што беше наречено Демократска транзиција. Технологијата за ова постои. Глобалниот електронски систем за гласање е во процес на изградба. Правилата за гласање треба да се договорат – конгрес. Ваквото глобално гласање со учество на Ромите во сите делови на дијаспората ќе донесе ново ниво на легитимитет на политичкото претставување на Ромите.

Накратко, земајќи го заедно ефективно претставување во ОН преку предложената Коалиција со идни, легитимни избори овозможени од Глобалниот гласачки систем, сигурно постои начин за напредување.
Ако сакате, можете да се придружите на зумирањето со мене

10/12/23 [врска подолу]

Te mangljan – aves tu ko zoom mansa ko 10/12/23 [линко теле]

Ахе, бичалав туке о Линко

kaj isi zoom 10/12/21

тарос 16:00 CET (средно европско време)

Придружете се на видео состанок https://us02web.zoom.us/j/86755868528?pwd=NHdTV01JVHNwZGkreDAyRHJWSW9tdz09

ID на состанок: 867 5586 8528

Лозинка: 950361

Писмо ќе има второ зумирање на 17/12/23 – за што можете да го добиете

линкот преку Дени Добобров [PR@wrf-gov.org]

Hem dureder ko duito zoom 17/12/23 – okoleske ka del tuke on linko o Deny Dobobrov

[PR@wrf-gov.org]

Total Views: 1837 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »