Њујорк, Њујорк – 1 февруари 2024 година – Светската ромска федерација (WRF), меѓународна организација посветена на промовирање на правата и признавањето на ромската заедница, постави историска основа со организирање дипломатски собир на Плаза на Обединетите нации во Њујорк . Меѓу другите учесници на овој исклучителен настан имаа дипломати од Италија, Австрија, Полска, Светата столица, Европската Унија, Германија, UNAOC и Ирска. Овој настан е првпат да се соберат толку голем број дипломати под еден покрив, на иницијатива на самата ромска заедница.

Врвот на вечерта беше мобилната изложба на Холокаустот на Ромите организирана од WRF по повод 80-годишнината од овој трагичен настан. Изложбата е моќен потсетник за издржливоста и силата на ромската заедница пред историските неволји.

Настанот започна со воведниот говор на комесарот за меѓународни прашања на Канцеларијата на градоначалникот на Њујорк, кој прочита цитат од самиот градоначалник, нагласувајќи ја важноста на овој собир. Моќен говор одржа Дани Добобров, директор на Светската ромска федерација, кој ја истакна важноста од разбирање и емпатијата во справувањето со предизвиците со кои се соочува ромската заедница. Добобров ја истакна посветеноста на WRF за застапување на правата на Ромите преку образование, зачувување на културата и политичко застапување.

Сара Апостол, ромска студентка од Универзитетот во Тексас и нова членка на WRF, го одржа воведниот говор, поставувајќи го тонот на вечерните дискусии. Чејс Ајрон Ајс, претставувајќи го своето племе и нацијата Сиукс, одржа страстен говор кој ги истакна заедничките борби на домородните заедници и Ромите. Неговите зборови длабоко одекнаа кај публиката, нагласувајќи ја потребата од солидарност меѓу маргинализираните заедници. Други истакнати говорници беа Кен Косентино (член на WRF) и Дена Нирен, кои ги споделија своите сознанија и искуства.

Проекцијата на потресниот краток филм за Холокаустот на Ромите ја раздвижи публиката, обезбедувајќи длабок увид во искуствата на Ромите во тој мрачен период од историјата. Филмот, исто така, ја истакна клучната улога на Глобалната ромска коалиција во застапувањето на правата и признавањето на Ромите на меѓународната сцена.

Панел дискусијата што следеше опфати експерти од областа, меѓу кои Петра Гелбарт, Лоркан Отвеј, Џад Ниренберг и Бери Фишер. Дискусијата, модерирана од Фелисија Дероса, Амбасадор за контакт со заедницата на WRF, се осврна на предизвиците со кои ромската заедница сè уште се соочува денес, осврнувајќи се на теми како што се неодамнешниот геноцид, принудното раселување, дискриминацијата и важноста на инклузивноста.

Џими Стојка, претседател на Светската ромска федерација, го заврши настанот со завршни зборови, сумирајќи ги дискусиите на вечерта и изразувајќи благодарност до дипломатите, учесниците и членовите за поддршка за нивната непоколеблива поддршка. Стојка ја нагласи мисијата на WRF да го зголеми влијанието на ромската заедница во глобалната политика и да обезбеди нивниот глас да резонира во потрагата по социјална правда на меѓународната сцена.

Собирот на Светската ромска федерација на Плаза на Обединетите нации претставува значаен чекор напред во подигнувањето на свеста за предизвиците со кои се соочува ромската заедница и во собирањето поддршка за нивната кауза. Настанот ја истакна важноста од разбирање, емпатија и конкретни акции во обликувањето на иднината на еднаквост, правда и мир.

Total Views: 144 ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »