Spread the love

Сега сите се победници

Изборната кампања за Парламентарните избори Македонија 2024, официјално започна вчера, ноа активностите и учеството во изборната кампања започнала уште порано кога и официјално започна председателските избори .
Сите политичките ривали сите кандидати се сметат себеси како победници. Ветувањата и гаранциите се слеваат од сите страни, но дали навистина сите се победници како што тврдат?
Политичките кандидати низ градовите и селата не уверуваат дека тие се чудотворниот лек за сите наши проблеми. Ветувања за подобар живот, надежи за промени кои ќе донесат напредок – сето тоа ни поминува низ уши во овој период на избори.
Но, додека блескавите зборови се излеваат од устата на политичарите, едно е сигурно – конечниот исход ќе го реши самиот народ. И така, во морето од ветувања и прогласувања за победа, средбата со реалноста доаѓа на денот на изборите, првин изборот за председател кој најверојатно ке го реши и идниот мнозински парламентарен состав на Северна Македонија.
Изборите ни даваат можност да одлучиме кој ќе не претставува и кој ќе ги носи одлуките кои ќе влијаат на нашата иднина. Не е момент кога секој може да биде победник, туку кога се почитува демократијата и народот го кажува својот глас.
Дали тоа исто значи и за ромскиот електорат, кој на жалост како и сите предходни избори се политичко расеани од една во 11 ромси политички парти, тешко е да се знае однапред се до пет до дванаесет.
Во текот на изборната кампања, обвинувањата и клеветите се честа појава. Политичките противници често конфронтираат со обвинувања за криминални активности, злоупотреби на службена должност, манипулации и дестабилизации. Овие обвинувања не само што ја деградираат довербата во изборниот процес, туку и создаваат конфузија меѓу гласачите и ги дистанцираат од политичките актери.
Клеветите и обвинувањата се често користени како стратегија за дискредитација на противникот и за дефокусирање од реалните проблеми и предизвици што ги има заедницата.
Во оваа врева и гласност на изборната кампања, да не ја заборавиме нашата моќ како гласачи. Најголемата победа е кога сите ќе излеземе да гласаме, ќе го кажеме своето мислење и ќе испратиме порака каква иднина сакаме за нашето општество и пред се за нашата ромска заедница.
Све зависи од нас дали кеги избираме вистинските или лицемерните.
Но како и да е, ние одлучуваме, а тоа значи дека ние а не тие се победници.

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading