Spread the love

Европскиот центар за правата на Ромите (ЕРРЦ) поднесе жалба до Советот на РЕМ против ТВ Пинк за емисија во која водителот на нејасната емисија ДНК ги исмеваше учесниците на програмата, барајќи од нив постојано да ги повторуваат зборовите што не можат правилно да ги изговорат. По „само“ седум месеци, регулаторното тело без образложение ја одби апликацијата. „Како Роми се чувствуваме изневерени, бидејќи некој што треба да го прекине синџирот на нормализирање на стереотипите испраќа порака дека се толерира вакво однесување од страна на одредени ТВ куќи“, оценуваат од ЕЦПР.
За Ромската заедница често се известува во медиумите на стереотипен начин, а често се прекршува и Кодексот на новинарите на Србија. Податоците покажуваат дека најголем број претставки до комесарот за еднаквост во 2022 година, како и претходните години, се поднесени поради дискриминација на припадниците на ромското национално малцинство, што, како што е наведено во извештајот на комесарот за минатата година, укажува на преовладување ставови, социјална дистанца, стереотипи и предрасуди со кои се соочуваат мажите и жените Роми. Најмногу претставки се поднесени во областа на постапката пред јавните органи (64), јавната сфера и пошироката јавност (социјални мрежи, различни платформи) (63), работата и вработувањето (12), и информациите од јавен карактер и медиумите ( 11). .

Иако новинарите се обврзани да ги почитуваат и штитат правата на луѓето, да избегнуваат дискриминација и да ја негуваат културата и етиката на јавниот говор, тие често го прават спротивното – учествуваат во ширење на стереотипи, дискриминација, агресија, што има огромно влијание врз јавноста. мислењето и општеството во целина.особено кога станува збор за медиуми со национална фреквенција, следени од милиони гледачи.

Еден од тие медиуми е и Пинк Телевизија. Волонтерите и активистите на Европскиот центар за правата на Ромите го идентификуваа шоуто на ДНК како почва за стереотипи и предрасуди кон Ромите и поднесоа жалба до РЕМ. Во контроверзната емисија емитувана на крајот на ноември минатата година, како што вели ова здружение за Ченцоловка, водителката ја искористила незгодноста на учесниците на програмата, поради што тие постојано повторуваат зборови што не можеле правилно да ги изговорат.

Исмејување на необразованите за забава
„На тој начин таа практично ги подложи на потсмев, без разлика дали самите учесници биле свесни за тоа или не. Медиумската куќа не е одговорна за тоа што некои учесници во нејзините емисии не се образовани, туку е одговорна ако ја искористи и апострофира нивната необразованост заради „забавување“ на гледачите“, објаснуваат оттаму и додаваат дека е повреда на елементарното човечко достоинство.

Европскиот центар предупредува дека покрај тоа што самите учесници биле исмеани пред илјадници гледачи, импликациите се пошироки и подлабоки, бидејќи, како што наведуваат, ваквата медиумска содржина го генерира и „храни“ антиромскиот наратив во онлајн сферата, каде ова ниво на нетолеранција се манифестира со омаловажувачки коментари, до експлицитен говор на омраза.

„Овој вид медиумска содржина само ги продлабочува веќе длабоко вкоренетите стереотипи дека Ромите се неписмени и знаат само да прават деца. Ваквите ставови „експлодираат“ во коментарите на Јутјуб каналот на емисијата ДНК и разните исмејувачки мемиња на социјалните мрежи, пред се Тикток“, наведуваат во ЕЦПР.

Тие привлекуваат внимание дека ова е само една емисија од десетици емитувани, а Ромите многу често се учесници во програмата. Слични спорни содржини беа забележани и во некои претходни емитувања, но поради краткиот рок од 30 дена, извештаите не беа доставени.

Како што потсетуваат, против споменатата емисија во април 2015 година за промовирање насилство врз жените (една учесничка дури и беше убиена од сопругот по завршувањето на емисијата), 70 граѓански организации потпишаа барање за откажување на емисијата ДНК и за повлекување на националната фреквенција на ТВ Пинк. и претходно Регулаторното тело за електронски медиуми (РЕМ) во 2014 година издаде мерка предупредување поради емитување програмски содржини кои ги загрозуваат човековите права, особено достоинството на личностите во емисијата ДНК.

Седум месеци чекање одговор без објаснување
Како реакција на емитуваните содржини, во декември 2022 година, Европскиот центар поднесе жалба до РЕМ против ТВ ПИНК бидејќи, како што наведоа, програмата ДНК го нарушила достоинството на учесниците во програмата и го загрозувала општиот интерес на националното малцинство. , спротивно на член 50 од Законот за електронски медиуми и чл. 2, 20 и 22 од Правилникот за заштита на човековите права од областа на медиумските услуги.

Чекаа седум месеци за одговорот на регулаторот. На седницата на РЕМ на 13 април жалбата беше отфрлена како неоснована, а решението не беше образложено. Како што велат во центарот, решението го добиле дури на крајот на август.

„Во врска со вашиот извештај што го испративте до Регулаторното тело за електронски медиуми против давателот на медиумски услуги PINK MEDIA GROUP Друштво со ограничена одговорност, Белград – ТВ Пинк, ве известуваме дека Советот на регулатори, на седницата одржана на 13.04.2023 г. , донесе одлука нема каде да започне постапка за изрекување мерки по службена должност против наведениот давател на медиумска услуга“.

Иако законот не му дава рок на регулаторот во кој треба да донесе одлука врз основа на апликацијата, седум месеци, како што коментираат од Европскиот центар, се апсурдно долг период на чекање.

„Посебно ако се има предвид дека одлуката е без никакво образложение и тоа е она што е најобесхрабрувачки. Можевме многу да научиме од негативна, но добро образложена одлука. На овој начин, останува нејасно што вреднуваа членовите на РЕМ – што е човечко достоинство во смисла на закон, што се законски обврски, а каква е слободната и креативна волја на медиумите. Овие одговори се важни и за давателите на медиумски услуги и за гледачите и за актери вклучени во следењето на медиумските содржини“, велат од центарот.

Опасна порака од општеството
Според ЕЦПР, ваквото однесување на регулаторот испраќа опасна порака до општеството и граѓаните дека таквото однесување е прифатливо и ќе помине неказнето. Ова, тврдат тие, не само што ги овековечува стереотипите, туку и поттикнува средина во која нетолеранцијата може да напредува. Медиумите имаат значително влијание врз јавното мислење и кога произведуваат и споделуваат содржини кои стигматизираат и исмеваат одредена заедница, тоа може да ги поттикне другите медиуми да го следат примерот, предупредува ЕЦПР
Според нивното мислење, ваквата одлука има негативно влијание врз перцепцијата на Ромите кон правниот систем и еднаквоста и испраќа порака дека РЕМ прави значаен чекор во една насока, а тоа е насока која не води кон единство. и заштита на сите наши граѓани.

„Како Роми се чувствуваме изневерени, бидејќи некој што треба да го прекине синџирот на нормализирање на стереотипите испраќа порака дека се толерира ваквото однесување на одредени ТВ куќи“, оценуваат од ЕРРЦ.

Најавуваат дека ќе продолжат да се жалат до комесарот за заштита на еднаквоста, како поради дискриминаторските медиумски содржини, така и поради неотстранувањето на дискриминаторските коментари од нивниот канал на YouTube.

Аранѓеловиќ: РЕМ требаше да покрене постапка против ТВ Пинк
Членот на Советот на РЕМ, Вишња Аранѓеловиќ и вели на Цензоволовка дека не ја знае причината поради која жалбата на Европскиот центар за правата на Ромите стигнала на дневен ред на седницата на советот дури по четири месеци, но дека таа смета дека тоа не е направено со лоша намера, туку дека стручните служби во тој период биле презафатени.

Во конкретниот случај, тој смета дека против радиодифузерот требало да се покрене постапка.

„Однесувањето на новинарката во контроверзната емисија не се разликуваше од тоа како таа вообичаено се однесува. Нејзиниот третман беше особено болен бидејќи учесниците на шоуто беа членови на ранливо малцинство. Сметам дека во вакви ситуации новинарите треба да бидат особено внимателни и чувствителни. Исто така, во Правилникот за заштита на човековите права експлицитно стои дека учесниците во програмата не смеат да се омаловажуваат и понижуваат“, објаснува Аранѓеловиќ.

Со цел ефикасно да се реши ова прашање, Европскиот центар за правата на Ромите смета дека е неопходно српското општество да се вклучи во отворени дијалози, да ја промовира различноста и да ја едуцира јавноста за богатото културно наследство на Ромите. Со поттикнување на инклузивноста и славење на придонесите на сите етнички и малцински групи, Србија може да работи на градење на потолерантно и праведно општество, каде што нема место за дискриминација и предрасуди, заклучува ромското здружение.

Оригиналната статија  е на следниот линк:

https://www.cenzolovka.rs/cenzolovka/savet-rem-posle-sedam-meseci-odbacio-prijavu-protiv-tv-pink-zbog-ugrozavanja-interesa-romske-nacionalne-manjine/?fbclid=IwAR3IUl-65iIVxtWXN0nE8HpOIDCXVZFTxfqnBzW93FfzR6z4_X7Q4n84C80

 

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading