Spread the love

Голем број на ромски активисти , потпишаа петиција до берлинскиот сенатор Џо Киало и до Мања Шрајнер ,од кој се бара под хитно да го спречат Дојче бан, во нивното барање и вршење притисок врз сенаторот за Зон Киало да се дозволи на Дојче бан да изгради нова линија на С-бан која ке поминува под мемеоријалниот центар на Ромите и синтитет жтрви на нацизмот.
Овој меморијален музеј е отворен во 2012 година во Берлин за време на канцелерувањето на тогашната германска канцеларка Ангела Меркел.
Мемеоријалниот центар за убиените Роми и Синти преставува сведоштво на убиствата од страна на национал-социјалистичката власт за време на геноцидот, или Порајмос.
Писмото со потписите можете да го прочитате подолу.

До:

Џо Киало, берлински сенатор за култура и заедница , и до
Мања Шрајнер, берлински сенатор за мобилност, транспорт, заштита на климата и животна средина

11 октомври 2023 година

Зачувајте го Берлинскиот споменик на убиените Синти и Роми од Европа!

Споменикот на Синтите и Ромите од Европа, убиени за време на националсоцијализмот во Берлин е во непосредна опасност. Дојче бан врши притисок врз Сенатот во Берлин да одобри нова линија на S-Bahn директно под споменикот.
За таканаречениот S21, старите дрвја во големи размери би морале да попуштат, кои се централни за уметничката визија на Дани Караван. Без овие дрвја, уникатната атмосфера и спокојство на меморијалното место помеѓу зградата на Рајхстагот и Бранденбуршката порта би биле трајно уништени.

За малцинството Синти и Роми, споменикот е чувствително место за сеќавање на страдањата на жртвите и нивната сопствена загуба – симболичен гроб.

„Мојот татко, мајка ми, моите сестри и мојот помал брат беа убиени во нацистичките логори за истребување и немаат гроб каде што можам да одам и да полагам цвеќе. Место каде што можам да застанам мирно и да бидам со нив во моите мисли. Тоа е одлично. загуба. Сметав дека овој споменик е гроб на моето семејство. […] Ги повикувам оние кои ја планираат рутата на новиот S-Bahn да ги земат предвид желбите на заедницата Синти и Ромите во Германија и пошироко. единствено добро решение е алтернативната рута за да не се оштети нашиот споменик и да се гарантира мирот. […] Оставете го нашиот споменик недопрен за нашите мртви да го најдат својот вечен одмор“.

Така, Зони Вајс 2021 година, кој како дете го преживеа геноцидот на Синтите и Ромите во Холандија и го загуби целото семејство.

Со споменикот, Сојузна Република Германија симболично ја признава својата одговорност за злосторствата извршени врз Синтите и Ромите. Неговото подигање во срцето на Берлин е центар на историската и политичката одговорност во сегашноста, во Германија како и во Европа, споменик против заборавот. Геноцидот беше признат во Сојузна Република Германија дури во 1982 година, а беа потребни уште триесет години политичка борба пред споменикот да биде инаугуриран во 2012 година – 67 години по крајот на Втората светска војна и 20 години по првата декларација на намерата на федералната влада да подигне таков споменик.

Во летото 2020 година, јавноста и припадниците на малцинството Синти и Роми преку печатот дознаа за планираната изградба на приградската железничка пруга С 21 и придружното посегнување на споменикот.

По многубројните протести и преговори, „варијантата 12ч“ конечно беше претставена како „компромисен предлог“. Но и тоа повлекува сеча на голем дел од околината

дрвјата а со тоа и уништувањето на целокупното уметничко дело. Израелскиот архитект Дани Караван, креаторот на споменикот, пред неговата смрт во мај 2021 година рече:

„Дрвјата се составен дел од споменикот и клучен елемент на атмосферата што сакав да ја создадам. Доколку дрвјата се изменат на кој било начин, чистината ќе ги изгуби своите карактеристики и уникатната атмосфера на споменикот ќе биде оштетена. Секоја промена до дрвјата би ја уништило изолираноста на споменикот од градот и драстично ќе влијае на неговата функција како место за размислување и медитација“.

Фондацијата Меморијал на убиените Евреи од Европа, која е исто така одговорна за Меморијалот на Синтите и Ромите од Европа убиени во националсоцијализмот, наведува дека со „варијантата 12ч“ повеќе нема да може да го обезбеди својот правен мандат, сеќавањето на убиените Синти и Роми од Европа и нивното ценење, на соодветен начин.

Владата во Берлин сега сака да продолжи со градежните планови. Со само една недела најава, претставниците на Синти и ромските невладини организации, Ноа Караван, ќерката на Дани Караван, и Фондацијата „Монумент“ беа поканети на состанок на 28 септември. До 13 октомври треба да се достават »конкретни предлози за подобрувања на овој предлог (градежна варијанта 12h)«. Целта на Берлинскиот Сенат е „брза посветеност на варијантата 12 часа со цел да се избегнат тековните трошоци и проценетите трошоци за изградба во милиони“. Алтернативните рути кои би го оставиле споменикот на Синтите и Ромите недопрени повеќе не се разгледуваат поради трошоци.

Дали дозволуваме интересите на Дојче Бан, правен наследник на Дојче Рајхсбан, кој ги транспортираше жртвите во концентрационите и логорите за истребување, да го уништат споменот на загинатите?

Ние долупотпишаните и мнозинството Синти и Роми го отфрламе предлогот!
Неотповикливо го уништува споменикот на убиените Синти и Роми од Европа.
Ги обесчестува жртвите, преживеаните и нивните потомци.
Тоа суштински ја напаѓа посветеноста на германското општество кон сеќавањето на минатите злосторства.
Не е задача на засегнатото малцинство да бара алтернативни решенија за варијантата 12ч, туку морална и политичка обврска на сите Германци да застанат во одбрана на интегритетот y на споменикот.
Го повикуваме Берлинскиот Сенат да не презема никакви дополнителни чекори додека не се најде траса што ќе го остави споменикот во целост недопрен.
Потписници:

Хава Караван, сопруга на Дани Караван

Ноа Караван-Коен, ќерка на Дани Караван

Тамар Караван, ќерка на Дани Караван

Јаел Караван, ќерка на Дани Караван

Хамзе Битичи, претседател на RomaTrial e.V.

Ромео Франц, пратеник во Европскиот парламент

Уве Нојмаркер, директор на Фондацијата Меморијал на убиените Евреи од Европа

Александра Сенфт, публицист

Даниел Штраус, директор на RomnoKher

Како и:

Роберт Абзуг, научник за холокаустот, почесен професор по историја на Универзитетот во Тексас, САД

Улф Аминде, професор на Академијата за уметност Вајсензе во Берлин

Јовиза Арванители, Здружение на германски Синти и Роми, Здружение на државата Баден-Виртемберг (Verband Deutscher Sinti und Roma, Landesverband Баден-Виртемберг)

Делал Атмаца, извршен директор на Dachverband der Migrantinneorganisationen e.V. (Чадорна организација на организации на жените мигранти).

Симоне Бариентос, поранешен пратеник во германскиот Бундестаг, претседател на друштвото Луиз Астон

Маријана Биртлер, поранешен комесар за досиејата на Штази

Низаќете Бислими-Хошо, претседателка на Сојузната ромска асоцијација (Bundes Roma Verband e.V.)

Лена Браш, режисер и автор

Кендис Брајц, уметник и професор (ХБК Брауншвајг)

Етел Брукс, историчар, претседател, женски, родови и сексуални студии, Универзитет Рутгерс, САД

Леа Карола Цолек, директорка на Институтот за социјална правда и радикална различност

Тахир Дела, портпарол на Иницијативата на црнците во Германија (ИСД) и член на одборот на Деколонизирај Берлин

Мурат Дикенци, уметнички директор Студио Я – Театар Максим Горки

Марко Диниќ, писател и публицист, Виена

Дебора Дворк, директорка, Центар за проучување на холокаустот, геноцидот и злосторствата против човештвото. Градскиот универзитет во Њујорк

Сами Џемаиловски, 1. Претседател Кармен е.В., Меѓународна ромска културна и спортска асоцијација

Кенан Емини, претседател на Управниот одбор на Ромскиот центар Гетинген

Хени Енгелс, Сојузен одбор на Здружението на лезбејки и хомосексуалци во Германија (LSVD)

Џереми Есер, Швецинген, поранешен член на државниот парламент

Џо Франк, директор на Коалицијата за плуралистички јавен дискурс

Марио Франц, управен директор на Советувалиштето за Синти и Роми во Долна Саксонија (Niedersächsische Beratungsstelle für Sinti und Roma), претседател на Здружението на германските синти во Долна Саксонија (Sächsischer Verband deutscher Sinti)

Штефан Фулст-Блеи, пратеник во Парламентот на Баден-Виртемберг

Андреа Генест, директор на Меморијалот во Равенсбрук (Gedenkstätte Ravensbrück) / Заменик директор на Фондацијата Бранденбург Меморијали (Stiftung Brandenburgische Gedenkstätten)

Даниел Аркадиј Герценберг, поет и пијанист

Адриен Гелер, поранешен сенатор за наука, истражување и култура

Јан Грабовски, професор по историја на Универзитетот во Отава

Ноа К. Ха, истражувач на урбан и расизам

Габриеле Хамерман, директор на споменикот на концентрациониот логор Дахау (KZ-Gedenkstätte Дахау)

Иан Хенкок, претседател на Комитетот за сеќавање на Порајмос, American Romani Alliance Inc.

Дисло Бенџамин Хартер, Советодавниот одбор за интеграција за Синти и Роми во Офенбург

Јерг Хајзер, извршен директор на Институтот за уметност во контекст на Универзитетот за уметности (УДК) во Берлин

Дервиш Хизарџи, претседател на одборот на иницијативата Кројцбергер gegen Antisemitismus – KIgA e.V.

Томас Хопе, Фолкванг универзитет дер Кунсте

Џани Јовановиќ, активист, модератор

Манфред Керн, Швецинген, поранешен член на државниот парламент

Василиј Керски, Директор Европајски центар Солидарноци, Данциг

Аксел Клаусмајер, директор и член на одборот на Спомен фондацијата на Берлинскиот ѕид (Stiftung Gedenkstätte Berliner Mauer)

Вернер Коницер, филозоф

Илко-Саша Ковалчук, историчар

Андреа Кун, директор на Меѓународниот филмски фестивал за човекови права во Нирнберг

Јасмина Кунке, автор и писателка

Lagergemeinschaft DACHAU, Президиум

Шејда Курт, автор

Питер Лангер, Европска академија за Дунав

Линди Ларсон, актерка

Кели Лаубингер, копретседател на Федералната асоцијација на Синти и Роми (Bundesvereinigung Sinti und Roma)

Демијан Џејмс Ле Бас, автор, поранешен уредник на Travelers’ Times, ОК

Дилејн Ле Бас, уметник

Клаус Ледерер, пратеник во Берлинскиот парламент, поранешен градоначалник и сенатор

Верена Леман, член на одборот на Фондацијата Хилдегард Лагрен

Вилхелм Метбах, претседател на Синти сојузот Дизелдорф е.В.

Хелмут Мецнер, извршен директор на Федералната фондација Магнус Хиршфелд

Барбара Мајер, управен директор на S27 – Уметност и образование

Франц и Петра Михалски, преживеани од холокаустот против европските Евреи

Малгоржата Мирга-Тас, уметник

Марсија Мозер, лице за контакт за антидискриминација, Дармштад

Самсон Мун, Фулбрајт специјалист за студии за мир и помирување САД, основач на Австриската средба, Син на преживеаните од Холокаустот

Џефри Њуман, почесен рабин, реформска синагога Финчли, Лондон

Марија Нук, комесарка на земјата Бранденбург за проучување на последиците од комунистичката диктатура

Стефна Обердорфер, основач и менаџер на Hemperium GmbH, Улм

Нецати Озири, автор

Гудрун Перко, професор на Универзитетот за применети науки во Потсдам

Рене Полеш, уметнички директор Volksbühne на Rosa-Luxemburg-Platz

Џанго Хајнрих Рајнхард, претседател на Регионалниот совет на германските Синти и Роми, Рајнланд-Пфалц (Регионален совет на германски Синти и Роми, Рајнланд-Пфалц)

Петер Рихтер, претседател на Алијансата Синти Германија Северна Рајна-Вестфалија e.V. (Sinti Allianz Deutschland NRW e.V.)

Емилија Роиг, основач и извршен директор на Центарот за интерсекционална правда

Петра Розенберг, претседателка на Државната асоцијација на германски Синти и Роми Берлин-Бранденбург (Landesverband Deutscher Sinti und Roma Berlin-Brandenburg e.V.) и на Berlin-Marzahn Forcedlanger Memorial e.V.

Кристијан Розенберг, прв претседател на Здружението Синти за промоција на млади деца

Ева Розенхафт, почесен професор по германски историски студии, Универзитетот во Ливерпул

Мајкл Ротберг, Друштвото од 1939 година, Чаир Самуел Гец во студиите за холокаустот во UCLA, САД

Сара Рој, Универзитетот Харвард, ќерка на преживеаните од Холокаустот

Оливер Сирс, Ирска за свесност за холокаустот

Јорг Скрибелејт, директор на меморијалното место на концентрациониот логор Флосенбирг

Уве Швабе, претседател на Одборот Архива на Граѓанското движење Лајпциг е.В.

Фриц Шварцбакер, претседател на работилницата за сеќавање во Аугсбург (ErinnerungsWerkstatt Augsburg)

Dzoni Sichelschmidt, 1-ви претседавач ROMED-Deutschland e.V. Hamburg

Лиза Мареи Шмит, директор на музејот Бруке, Берлин

Френк Даба Смит, Рабин, колеџот Лео Бек и Форумот за повеќе религии Брент (Лондон, ОК)

Силке Штуермер, свештеник и претставник за соработка со Синти и Роми на Евангелистичката црква во Виртемберг

Gün Tank, автор

Марло Торман, претседател на Синти сојузот Шлезвиг-Холштајн

Михајло Тјаглиј, Украински центар за студии на холокаустот, Киев Украина

Фридрих Вејтл, издавач, Метропол Верлаг

Анет Доротеа Вебер, хонорарен директор и член на одборот на Community art e.V.

Оскар Вајс, претседател на Синти сојузот Германија (Sinti Allianz Deutschland e.V.)

Мајкл Вајс, заменик-претседател на Регионалниот совет на Рајнланд-Пфалц за германски Синти и Роми (Регионален совет на германски Синти и Роми Рајнланд-Пфалц)

Вим Вендерс

Работна група за меѓугенерациски последици од холокаустот, поранешен ПАКХ, Одбор на директори

Оливер фон Врохем, директор Спомен на концентрациониот логор Нојенгаме (Спомен на концентрациониот логор Нојенгаме), претседател Фондација за спомени и места за учење Хамбург (Фондација за спомени и места за учење Хамбург)

 

Romane

Vash:
Joe Chialo, Berlinesko Senatori vash Kultura thay Komuniteti
Manja Schreiner, Berlineski Senatora vash Mobiliteti, Transporti, Klimako thay Truyalipasko Garavipe

7to Oktobri 2023

Garaven Berlinesko Memoriali e mudarde Romengo thay Sintengo ani Evropa!

O memoriali e mudarde Romengo thay SIntengo ani Evropa talo Nacionaluno Socializmo ano Berlini si pe baro riziko. Deutsche Bahn dela zori Berlineske Senateske te aprovinel nevo S-Bahn drom direkt talo memoriali.
Vash ayeka khardo S21, purane kashta musay te putaren drom kola si centralune vash Dani Karavaneski artistikuni vizia. Bizo akala kashta, e unikat atmosfera thay o traynipe e memorialune thanesko mashkar Reichstag kompleksi thay Brandenburg Porta shay te iven sahipea aravde.
Vash o Sinti thay Roma minoriteti, o memoriali si senzitivuno than e pelaripasko pe godi e zoreske viktimengo thay lenge nashalipasko – simbolikuno limori.

“Moro dat, miri day, mere phenya thay moro tikno phral mudardile ko Nazi eksterminipaske kampya thay na silen limori kote shay te mekhav luludya. Than kote me shay te beshav korkoro thay te ovav olenca ko mo gndipe. Akava si yekh baro nashalipe. Konsiderinava akava memoriali sar ma familiako limori. […] Kharava odolen kola planirinena e ruta vash nevo S-Bahn te len pe konsideripe o mangipya e Romengo thay Sintengo ani germania thay may buhle. E yekhuni shukar solucia si alternativuni ruta resipea kay amaro monumenti te na pelargyol thay o traynipe si garantimo. […] Mekhen amaro monumenti bi qalavdo akalea vi amare mule te arakhen olengo savahtuno traynipe.”

Thus Zoni Weisz 2021,kova sar qhavoro jivdingya o genocidi e Sintengo thay Romengo ani Holandia thay nashalgya sah para familia.
E memorialea, E Federaluni Germaniaki Republika simbolikipea penjarela olako godornipe vash o krimya kola kerdile mamuy o Sinti thay Roma. Olesko vazdipe ko Berlinesko cenro si centraluno kotor e historikune thay politkake godornipasko ko prezent momento, ani Germania sar vi ani Evropa, memoriali mamuy bisteripe. O genocide sine penjardo ni Federaluni germaniaki Republika numay ko bersh 1982, thay manglepe pandar trianda bersha e politikune maripasko anglo te inaguringyol o memoriali ko bersh 2012 – 67 bersh palo Duyto Lumiako Maripe thay 20 bersh pali angluni deklaracia e mangipasko e federalune raipasko te vazdel ayeka yekh memoriali.
Ko nilay e bershesko 2020, e publika thay o jene e Sinti thay Roma minoritetesko siklile kotar o medie vash o planirime konstrukcie e S 21 talourban pampureska lenyako thay o asocimo pelaripe e memorialesko.

Palo nesave proteste thay negociacie, e “variant 12h” finalipea prezentisali sar “kompromisesko propozali”. Numay vi akava sikavla o peripe e bare kotoresko e pashutne kashtengo thay o sar vi o aravipe e sah arteska butyako. Israeluno akitekti Dani Karavan, memorialesko kreatori, anglo poro meripe ano mayi 2021 phengya:

“O kashta si integraluno kotor e memorialesko thay krucialuno elementi e atmosferako koya manglape te kergyol. te sine kay o kashta yaveringyona pe varesavo drom, o shuzharipe ka nashalel o qaqipe thay e unikat atmosfera e memorialeski ka peravgyol. Varesavo yaveripe e kashtengo ka peravel memorialesko ulavipe kotar e diz drastikipea ka qalavel oleski funksia sar than vash gndipe thay meditacia.”

O Temelipasko Memoriali e mudarde Evropake yahudiengo, kova pe ayni vaht si godorno vash o Memoriali e Romengo thay Sintengo ani Evropa Mudarde Talo Nacionaluno Socializmo, hraminla kay e »variant 12h« nashti may luge te sigurinel Olesko elgaluno mandati, o pelaripe pe godi e mudarde Sinti thay Romengo ani Evropa thay olengo uqo evaluipe, pe manglo drom.

Berlinesko raipe akana mangela te lugyarel maydur e planirime konstrukciake planenca. NUmay yekhe kurkeske penjaripea, o reprezentya kotar o Romane thay Sinti BRO, Noa Karavan, Dani Karaveneski qhay, thay e Monument Fondacia khardile pe kedipe ko 28 t Septembri. Ko 13-to Oktobri, »konkretuno proposal vash laqharipe ko prezentuno proposali (konstrukciako varianti 12h)« manglape te dengyon. O resipe e Berineske Senatesko si »si deipe lafi vash varianti 12h resipea kay te nashen kotar o lugyardo kosto thay kalkulime konstrukciake kostesko bayripe ji ko milionya «. Alternativune rute kola shay ka mekhen o memoriali e Sintenge thay Romenge sar biqalavdo akan na konsideringyona vash nisavo kostosko sebepi.

Simey m amen mekhipa o interesya e Deutsche Bahnesko, legaluno lhiravutno e Deutsche Reichsbahnesko, kova transportingya e viktimen ko koncentraciake thay eksterminaciake kampya, te peravel e memoria e mule manushengi?

Amen o tele parafime thay e mazhuranca e Sintengi thay Romengi kontrina o proposali!

Bi revokipasko peravela o memoriali e mudarde Evropake Sintengo thay Romengo.

Birespektinela e viktimen, e mule aqhilen thay olenge avutnen.

Fundamentalipea atakinela o dedikipe e Germanyune amalipasko pe memoria e nakhle krimengo.

Na si o obliglipe e qalavde minoritetesko te dikehl vash alternativune solucie vash varianti 12h, numay e moral thay politikuni obligacia e sah Germanyengi te ushten vash o integriteti e monumentesko.

Khara sah e Berlinesko Senati te na len maybut bajakya ji na arakhlola e ruta koya mekhla o monumenti bi qalavdo thay olesko sahipe.

Angluni parafin:
Hava Karavan, Dani Karavaneski romni
Noa Karavan-Cohen, Dani Karavaneski qhay
Tamar Karavan, Dani Karavaneski qhay
Yael Karavan, Dani Karavaneski qhay
Hamze Bytyçi, Sheruno e RomaTrial e.V.
Romeo Franz, Evropake Parlamentesko Jeno
Uwe Neumärker,Direktori e Memorialuna Fondaciako e Mudarde Evropake Yahudiengo
Alexandra Senfft, Publicista
Daniel Strauß, Directori e RomnoKher

Loading


Discover more from EU Romapress

Subscribe to get the latest posts to your email.

Discover more from EU Romapress

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading